Tunnetko Hashimoton taudin? Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnetko Hashimoton taudin? Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja

Hashimoton tauti saa elimistön hyökkäämään kilpirauhasta vastaan ja tuhoaa sen lopulta kokonaan.

Hashimoton taudin oireet, kuten painonnousu ja uupumus, hiipivät elämään yleensä hitaasti.­

12.12.2016 17:12

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa Suomessa jopa noin 300 000 ihmistä. Kansantaudin oireet, kuten väsymys ja painonnousu tunnetaan melko hyvin. Sen sijaan huonommin tunnetaan vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja, Hashimoton tauti.

Hashimoton tauti tunnetaan myös nimillä krooninen kilpirauhastulehdus ja Ordin tyreoidiitti. Se on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää omia kilpirauhassolujaan vastaan.

Hashimoton tauti kehittyy yleensä hitaasti. Se hyppyyttää kilpirauhasta liika- ja vajaatoiminnan välillä. Ennemmin tai myöhemmin se yleensä johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan ja tuhoaa lopulta kilpirauhasen.

Hashimotoa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään iäkkäiden sairauksina, mutta niitä tavataan kaiken ikäisillä. Naisilla sairaus on huomattavasti yleisempi. Hiljattain esimerkiksi huippumalli Gigi Hadid kertoi kärsivänsä Hashimoton taudista.

Voi alkaa liikatoiminnalla

Hashimoton tauti kehittyy yleensä hitaasti. Se alkaa lopulta vaikuttaa koko kehoon, kun kilpirauhanen tuhoutuu. Kilpirauhasen tuottama tyroksiini on elintärkeä hormoni.

– Tauti johtaa yleensä painonnousuun, joskus myös masennukseen ja korkeaan kolesteroliin. Kun potilas tulee vastaanotolle, hän ei ole yleensä varma siitä, milloin tauti alkoi. Ehkä pari vuotta sitten tai hiljattain, mutta ei kuitenkaan yhtäkkisesti, endokrinologi Terry Davies kertoo People-julkaisulle.

Joissain harvoissa tapauksissa Hashimoton tauti voi alkaa myös painonlaskulla. Kun immuunipuolustus hyökkää tappamaan terveitä soluja, kilpirauhanen saattaa reagoida yliaktiivisuudella. Tällöin oireena voi olla hetkellisesti kilpirauhasen liikatoiminta ja sen tyypilliset oireet, kuten juuri painon putoaminen ja tunne siitä, että keho käy ylikierroksilla.

Hashimoton tautiin liittyy joskus myös lihaskipuja ja -heikkoutta, nivelkipuja ja -tulehduksia. Hashimoton tauti on yleensä parantumaton. Hoito on sama kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa: oikea annos kilpirauhashormoni tyroksiinia. Myös ruokavaliosta voi olla apua.

Mistä tunnistaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet? Lue täältä varoitusmerkit.

Kilpirauhaspotilaat.fi, Kilpirauhanen.com, Duodecim

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?