Parkinsonin tauti vei Emmalta, 32, kyvyn kirjoittaa – uusi keksintö mullisti elämän

Julkaistu:

Parkinson
Emma pystyy kirjoittamaan taas oman nimensä vakaalla kädellä.
Parkinsonin tautiin sairastuvat tavallisesti iäkkäät. Brittiläinen graafinen suunnittelija Emma Lawton oli kuitenkin vasta 29-vuotias, kun hän sai elämän mullistavan diagnoosin.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka tavallisimmat oireet ovat vapina, jäykkyys ja liikkeiden hitaus. Emmalla Parkinson vaikuttaa eniten hänen tärkeimpään työvälineeseensä, hänen käteensä. Hallitsemattoman vapinan takia jopa suoran viivan piirtäminen ja oman nimen kirjoittaminen on haastavaa. Siksi hän välttelee nykyään luonnostelua ja kirjoittamista.

– Mikä tahansa apu, joka saisi käteni tekemään sitä, mitä haluan sen tekevän ja se, että pystyisin kirjoittamaan oman nimeni, olisi mahtavaa, Emma sanoo.

Tietotekniikan tutkija Haiyan Zhang halusi auttaa Emmaa. Inspiraatio löytyi Parkinson-potilaille kehitetystä lusikasta, joka tärisee vastakkaiseen suuntaan kuin potilaan raaja, jolloin se vakauttaa käden. Haiyan kehitti ranteeseen kytkettävän laitteen, joka saa piirtämisalustan tärisemään.

Viikkojen työn jälkeen laite valmistui. Emmaa jännitti, syystäkin. Ensireaktio oli kuitenkin välitön ja onnellinen.

– En ole piirtänyt yhtäkään pitkään aikaan, Emma sanoo liikuttuneena piirtäessään suoran viivan ja kirjoittaessaan oman nimensä lähes vakaalla kädellä.

Katso BBC:n videolta Emman ja Haiyanin reaktiot:Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt