Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa - Terveys - Ilta-Sanomat

Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

Tyypin 2 diabetes ja sen esiaste, heikentynyt sokerinsieto, lisää jo itsessään kuolemanriskiä.

8.12.2016 16:45

Kakkostyypin diabeetikon äkkikuolemariski on selvästi kohonnut jo ennen sydänsairauden kehittymistä. Myös heikentynyt sokerinsieto, joka on eräänlainen diabeteksen esiaste, lisää sydänperäisen äkkikuoleman riskiä. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston lääketieteen lisensiaatin Antti Erannin tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Länsimaissa sydänperäisiä äkkikuolemia sattuu keskimäärin 50–100 vuodessa 100 000 henkilön väestössä. Noin puolessa tapauksista äkkikuolleella ei ole tiedetty olevan sydänsairautta hänen elinaikanaan.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin sydänsähkökäyrän eli EKG:n muutosten, lihavuuden ja diabeteksen merkitystä sydänperäisen äkkikuoleman riskitekijöinä yli 10 000 ihmisen väestöjoukossa. Seuranta jatkui 35–41 vuotta.

Jo aiemmin on tiedetty, että lihavuus ja diabetes lisäävät sydänperäisen äkkikuoleman riskiä. Uusi havainto oli, että diabeetikon äkkikuolemariski on selvästi korostunut jo ennen oireisen sydänsairauden kehittymistä. Myös heikentynyt sokerinsieto, joka on diabetesta lieväasteisempi sokeriaineenvaihdunnan häiriö, oli yhteydessä sydänperäisiin äkkikuolemiin. Vakiointi sekoittavilla tekijöillä hävitti yhteyden.

Tietyt EKG-käyrässä näkyvät poikkeamat ennustavat eteisvärinä-rytmihäiriötä ja suurentunuta kuolemanriskiä. Tulosten perusteella myös EKG-poikkeama on aihe havahtua selvittämään sydänsairauden mahdollisuutta myös normaalipainoisella potilaalla, ennen oireiden ilmaantumistakin.

Myös verensokeria on hyvä tarkkailla, usein korkea verensokeri vain ei oireile näkyvästi. Lue täältä, millaisia merkkejä se saattaa joskus antaa itsestään.

Eranti väittelee Oulun yliopistosta kardiologian alalta 16.12.2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?