Moni luulee raudan puutetta kilpirauhasen vajaatoiminnaksi – ”Täysin samat oireet” - Terveys - Ilta-Sanomat

Moni luulee raudan puutetta kilpirauhasen vajaatoiminnaksi – ”Täysin samat oireet”

Lääkärin mukaan raudanpuutos on kaksi kertaa yleisempi vaiva kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

”Naisilla on saattanut olla runsaat kuukautiset tai synnytys 20 vuotta sitten, mutta raudan puute ilmenee vasta nyt.”

7.12.2016 19:44

Väsymystä. Aivosumua. Jaksamattomuutta. Moni yhdistää nämä oireet jo ennen lääkärin diagnooseja kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaikka taustalla saattaa olla aivan toinen sairaus. Lääkärin mukaan raudanpuutos ja kilpirauhasen vajaatoiminta sekoitetaan usein keskenään.

– Raudan puute on kaksi kertaa yleisempi kuin kilpirauhasen vajaatoiminta ja sillä on täysin samat oireet. Myös levottomat jalat ja palantunne kurkussa kuuluvat raudan puutteeseen. Oireiden perusteella ei voi tehdä eroa kilpirauhasen vajaatoimintaan, sanoo sisätautilääkäri Esa Soppi.

Soppi kertoo, että raudan puute on huonosti tunnettu terveydenhuollossa, koska hemoglobiini saattaa olla normaali vaikeassakin raudan puutteessa.

– Vaikea raudanpuutos saattaa esiintyä ilman, että hemoglobiini on laskenut ollenkaan. Potilaalla saattaa olla hemoglobiini 140 ja samalla vakava raudan puute.

Miehillä raudan puute on harvinaisempaa, koska heillä ei ole kuukautisia eivätkä he tule raskaaksi, Soppi toteaa. Mutta verenluovutukset voivat aiheuttaa miehilläkin raudan puutetta.

– Naisilla on saattanut olla runsaat kuukautiset tai synnytys kaksikymmentä vuotta sitten, mutta raudan puute ilmenee vasta nyt.

Hoitona rautatabletit

Raudan puutetta ei voi lääkärin mukaan korjata enää ravinnolla, vaan avuksi täytyy ottaa rautatabletit. Monipuolinen ravinto kyllä ehkäisee puutoksen ilmaantumista. Mutta raudan puutteessa annoksen pitäisi olla vähintään 100 milligrammaa, yleensä 200 milligrammaa päivässä, että tilanne korjaantuu, Soppi ohjeistaa.

– Hoitona on aina suun kautta otettava rautalääkitys, jos sitä sietää. Rautalääkitys voi aiheuttaa ripulia, ummetusta, vatsakipua tai kaikkia. Jotkut eivät siedä rautaa yhtään. Keskimäärin lääkitys kestää kuitenkin kuudesta yhdeksään kuukautta. Se voi olla lyhyempikin, mutta myös pidempi.

Esa Soppi kertoo, että raudan puute on kaksi kertaa yleisempää kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Silti monet epäilevät ensin aina kilpirauhasen häiriöitä.

Nestemäisessä rautavalmisteessa on niin vähän rautaa, ettei sillä ole yleensä mitään merkitystä, Soppi mainitsee. Hän ei myöskään suosittele omatoimista rautalääkityksen käyttöä. Silloin saattaa jäädä varsinainen syy pimentoon.

– Esimerkiksi keliakia aiheuttaa aina raudan puutetta. Lääkäri selvittää aina oireet ja ferritiiniarvon. Jos se on alle 30, niin puhutaan raudan puutteesta. Sitten mietitään, mistä se johtuu. Jos vaikkapa runsaat kuukautiset jatkuvat, niin rautalääkkeiden syöminen ilman diagnoosia on kuin kaataisi vettä kaivoon.

Lue lisää:

Kärsitkö tietämättäsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta? Testaa!

Milloin väsymys on poikkeavaa, ja 28 muuta kysymystä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Ravitsemusterapeutti: ”Suomalaisilla on lievä jodin puutos” – näin korjaat tilanteen

Sairastelu romutti Raakel Lignellin huippukunnon: ”Nyt on pakko treenata armollisuutta”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?