Terveys

7 asiaa, joita vaginalle ei ikinä saisi tehdä

Julkaistu:

Vagina
Naisen alapää on herkkä. Siispä se ansaitsee hellää kohtelua.
Vaginan putsaamisesta ja hoitamisesta liikkuu kummallisiakin uskomuksia. Mikä tahansa, mikä vähänkin epäilyttää, on todennäköisesti huono idea. Metro ja Prevention listaavat asioita, joita naisen herkälle alapäälle ei missään olosuhteissa kannata tehdä:

1. Voimalla huuhtelu sisäpuolelta

Alapään päällipuolen putsaaminen on tarpeen, mutta sisäosiin asti ei kannata mennä. Tujakan vesisuihkun ampuminen vaginan sisäosiin on paitsi tarpeetonta, se voi olla myös kivuliasta ja haitallista.

2. Saippuapesu

Vagina ei kaipaa järeitä puhdistusapuja. Sen ei myöskään tarvitse tuoksua laventelisaippualta.

– Vagina on varsin hyvä putsaamaan itse itsensä, gynekologi Nancy Herta kertoo Metrolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pysy erossa saippuasta, parfyymeista, yrteistä ja kaikesta muusta ylimääräisestä, mitä jostain syystä ehkä tahtoisit kokeilla.

3. Lääkintä kotikutoisilla aineilla

Apteekissa myytävät, hiivaan ja muihin infektioihin käytettävät intiimituotteet ovat vaarattomia.

– Älä ikinä yritä itsehoitaa kotitekoisilla keinoilla, kuten valkosipulilla tai teepuuöljyllä, naistentautien professori Raquel Dardik sanoo Preventionille.

Jälki on pahimmillaan rumaa. Dardik kertoo nähneensä tapauksia, joissa kemikaalit ovat tehneet palovammoja vaginaan.

4. Vierasesineiden asettaminen

Tamponi, kuukuppi, sormi, seksilelu ja ehkäisyrengas sopivat vaginaan, mutta melkein mikään muu maailman esine ei. Esimerkiksi banaani, porkkana tai kurkku ei kuulu alapäähän. Kuulostaa ehkä itsestäänselvältä, mutta epäonnisia yrityksiä on dokumentoitu useita. Ja myös ne vaginaan kuuluvat esineet on syytä pestä hyvin jokaisen käytön jälkeen.

Joskus vaginalle tarkoitetutkin esineet ovat arveluttavia. Netistä voi tilata jopa sauvoja, jotka lupaavat kiristellä ja kuivattaa alapäätä. Jokainen tietää, että riittävä kosteus on nautinnollisen ja kivuttoman seksin edellytys. Lisäksi normaalien eritteiden kuivattaminen estää vain vaginaa itse putsaamasta itseään.

5. Höyryttäminen

Gwyneth Paltrow hämmästytti taannoin suosittelemalla höyryä ja infrapunaa hyödyntävää vaginanpuhdistinta. Keinon väitetään tasapainottavan hormonitasapainoja.

Gynekologi Jen Hunter pitää Gwynethin kikkaa erittäin huonona. Myös hormonivaikutus on todennäköisesti huuhaata.

– Vaginan terveydestä huolehtivat bakteerit ovat äärimmäisen herkkiä. Lämpötilan nostamnen höyryllä ja millä lie infrapunalla on todennäköisesti hyödyntöntä, mahdollisesti jopa haitallista, hän kertoo Metrolle.

6. Kuivaamisen skippaaminen

Taputtele vagina suihkun jälkeen hellästi kuivaksi, vaikka sinulla olisi kuinka kiire. Kosteus nimittäin luo loistavan kasvualustan bakteereille, naistentauteihin erikoistunut lääkäri Jason James muistuttaa Metrolle.

– Lämpö, kosteus ja hankaus voivat ärsyttää ihoa ja muuttaa ihon happamuustasoa. Tämä taas voi saada hiivan kasvamaan villisti ja aiheuttaa infektoin.

7. Alusvaatteissa nukkuminen

Tämä ei ole ehdottomista ehdottomin ei, mutta alapään on hyvä päästä hengittelemään vapaasti ainakin välillä. Koska päivisin vagina yleensä hautuu housuissa ja hameissa, yö on monelle ainoa mahdollisuus tuulettaa alapäätä.

Jos alapää on jatkuvasti peitetty, syntyy jälleen loistava kasvualusta bakteereille ja hiivalle. Huonoja ovat varsinkin kosteutta imevät materiaalit. Valitse mieluiten luonnonkuitu, kuten puuvilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt