Lintuinfluenssan oireet muistuttavat tavallista flunssaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Lintuinfluenssan oireet muistuttavat tavallista flunssaa

Ihmiset voivat olla rauhallisia: vielä ei tiedetä, että H5N8 olisi tarttunut ihmiseen.

Jos olet ollut läheisessä kontaktissa sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa ja sinulle nousee 10 päivän sisällä yli 38 asteen kuume, ota yhteys lääkäriin.­

2.12.2016 13:24

Ilta-Sanomat uutisoi vastikään, että Turun saaristosta on löytynyt korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Nykytiedon valossa H5N8 tarttuu huonosti ihmiseen. Mahdollisuutta ei voi kuitenkaan kokonaan sulkea pois.

Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu Evirasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että ihmiset voivat olla rauhallisia. H5N8 on eri virustyyppi kuin vuonna 2013 puhuttanut H7N9 ja lintuinfluenssan tunnetuin alatyyppi H5N1, joka lähti leviämään Hong Kongista vuonna 1997.

– Maailmalla kuoli aika paljon ihmisiä, mutta Suomeen se ei koskaan tullut, Kiviruusu muistuttaa.

Matalapatogeenisia lintuinfluenssoja on todettu suomalaisilla lokeilla ja sorsilla silloin tällöin. Ihmisille vaarallisina pidetään nimenomaan tiettyjä H5 ja H7 -tyyppejä. Toistaiseksi ei tiedetä, että H5N8 olisi tarttunut ihmiseen.

Varo ulosteiden käsittelyä

H5N8-tartunta vaatii suoran ja läheisen kontaktin sairastuneeseen lintuun. Myös lintujen ulosteiden käsittelyä kannattaa välttää. Ainakin Aiemmin maailmalla levinnyt H5N1 on tarttunut joihinkin ihmisiin lintujen jätöksistä. Epäillään myös, että jotkut olisivat sairastuneet H5N1-lintuinfluenssaan uituaan lintujen ulosteiden saastuttamassa vedessä.

– Tartunnassa kysymys on reseptoreista. Miten ne soveltuvat ihmisten hengitysteihin, Kiviruusu sanoo.

Joskus harvoin lintuinfluenssa on tarttunut ihmisestä ihmiseen, mutta se on erittäin epätodennäköistä ja vaatii läheistä kontaktia.

Lintuinfluenssa ei voi tarttua kypsennetystä kananmunasta tai siipikarjan lihasta.

Korkea kuume 10 päivän sisällä

Lintuinfluenssan iskee enimmäkseen hengitysteihin. Oireet ovat flunssamaisia: kuumetta, vilunväreitä, päänsärkyä, yskää ja heikkoutta.

Jos olet ollut läheisessä kontaktissa sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa ja sinulle nousee 10 päivän sisällä yli 38 asteen kuume, ota yhteys lääkäriin.

Lähteet: ECDC, Sairaana, WebMD

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?