5 usein oireetonta sukupuolitautia, joita voit kantaa tietämättäsi

Oireeton sukupuolitauti voi jäädä huomaamatta pitkäksikin aikaa.

Kumppani voi kantaa oireetonta sukupuolitautia tietämättään.

1.12.2016 20:04

Useat sukupuolitaudit ovat etenkin alkuvaiheessa oireettomia. Monet niistä voivat jäädä täysin oireettomaksi, jolloin tartunta voi jäädä kantajaltaan kokonaan huomaamatta. Ainoa tapa saada varmuus on testauttaa itsensä säännöllisesti.

Kondomin käyttö on paras tapa suojautua tartunnoilta, vaikka sekään ei aina tarjoa sataprosenttista suojaa.

Klamydia

Klamydia on hyvin yleinen sukupuolitauti, ja oireettomana se jää helposti huomaamatta. Terveyskirjaston mukaan jopa 90 prosentilla naisista klamydia on oireeton. Miehilläkin oireita ilmenee vain noin puolella tartunnan saaneista.

Miehillä yleisimmät oireet ovat virtsaputken tulehdus tai lisäkiveksen tulehdus. Naisilla klamydia oireilee yleisimmin kohdunkaulan tulehduksena, mutta sen huomaaminen on hankalaa, sillä sekin on usein oireeton.

Naisilla klamydia voi aiheuttaa poikkeavaa valkovuotoa, epäsäännöllistä kuukautisvuotoa tai virtsakirvelyä.

Jos klamydia jää oireettomana huomaamatta ja hoitamatta, se voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Kondomi on paras tapa suojautua klamydialta, sillä kumppani voi kantaa tietämättään tartuntaa.

Tippuri

Tippuri on klamydiaa harvinaisempi, mutta sekin on usein oireeton.

Naisilla itämisaika on kahdesta kolmeen viikkoon, jonka jälkeen oireina saattaa esiintyä lievää alavatsakipua ja epämääräistä valkovuotoa. Virtsatessa saattaa tuntua myös kirvelyä.

Klamydian tavoin myös tippuri voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Miehillä tippuri aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta voi valua myös vaaleanharmaata tai kellertävää eritettä. Jos tippuri on tarttunut anaaliseksin tai suuseksin välityksellä, oireet voivat ilmetä peräsuolen tulehduksena tai nielutulehduksena.

Papilloomavirus ja kondylooma

Papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma on sukupuolitaudeista yleisin. Se voi esiintyä sekä oireettomana että oireellisena.

Oireellisena kondylooma on helppo tunnistaa, sillä se aiheuttaa sukupuolielinten alueelle syylämäisiä muodostelmia. Näkyviä kondyloomasyyliä ilmenee kuitenkin vain yhdelle prosentille tartunnan saaneista miehistä.

Kondylooma voi aiheuttaa myös pienempiä kukkakaalimaisia syyliä, joita on hankalampi havaita.

Kondylooma voi olla myös täysin oireeton, ja usein se jää kokonaan huomaamatta. Kondylooma paranee usein itsestään, mutta naisilla osa papilloomaviruksista voi aiheuttaa kohdunkaulansyöpää.

Herpes

Herpestä voi esiintyä sekä suun alueella että genitaalialueilla. Suun alueen herpes voi tarttua suuseksin välityksellä myös sukupuolielimiin.

Suurin osa genitaalialueen herpestartunnoista on oireettomia, ja etenkin ensimmäinen herpestartunta on usein oireeton.

Herpestartunta uusiutuu peräti 80 prosentilla tartunnan saaneista. Tällöin oireet ilmenevät usein kutinana ja kihelmöintinä ja genitaalialueelle ilmaantuvina rakkuloina.

HIV

HIV voi alkuvaiheessa olla pitkään oireeton. Vain joka toisella tai kolmannella on ensimmäisen kuuden viikon aikana oireita.

Tämän jälkeen saattaa ilmetä oireita, joita ei välttämättä osata yhdistää HIV-tartuntaan. HIV:n ensivaiheen oireina voi esiintyä kuumetta, ripulia, päänsärkyä, nielutulehdusta, suun haavaumia, turvotusta imusolmukkeissa, ihottumaa ja nivelsärkyjä.

Pahimmassa tapauksessa tartunnan saanut voi kantaa virusta tietämättään todella pitkään, sillä ensivaiheen jälkeinen oireeton jakso voi kestää useita vuosia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?