7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

Jos huomaat itsessäsi näitä oireita, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Poikkeavat luomet kannattaa tarkistuttaa lääkärillä.

1.12.2016 13:12 | Päivitetty 1.12.2016 13:19

Syöpäjärjestöjen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonkin syöpään. Taudin varhainen toteaminen on monessa tapauksessa ratkaisevaa hoidon onnistumisen kannalta.

Naisten ylivoimaisesti yleisin syöpä on rintasyöpä, miehillä puolestaan eturauhassyöpä. Muita yleisimpiä syöpiä ovat muun muassa keuhkosyöpä, paksusuolensyöpä, virtsarakon syöpä sekä erilaiset ihosyövät.

Useat syövät voivat olla pitkään oireettomia, ja ensioireet saattavat muistuttaa erehdyttävästi muiden sairauksien oireita. Syöpä havaitaan usein vahingossa, kun potilas hakeutuu vastaanotolle oireidensa takia.

Syöpäjärjestöjen mukaan saattaa kestää jopa vuosia, että syöpä kasvaa niin suureksi, että sen voi huomata tunnustelemalla.

Joskus syöpään viittaavia oireita voi havaita itse varhaisessakin vaiheessa, jolloin hoidot voidaan aloittaa ajoissa ennen syövän leviämistä muualle elimistöön. Jos epäilyttäviä oireita ilmenee, niiden syy kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla.

1. Rintasyöpä

Rintasyöpää seulotaan mammografialla, mutta naisten kannattaa tunnustella rintojaan säännöllisesti myös itse. Rintasyövän yleisin oire on kainalossa tuntuva kyhmy. Myös nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste voi viitata rintasyöpään.

Rinnasta löytyvä kyhmy voi olla myös hyvälaatuinen, mutta jos havaitset rinnoissasi epäilyttäviä muutoksia, asia kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärillä.

2. Eturauhassyöpä

Eturauhassyövän tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä siihen ei liity mitään ominaisia oireita.

Eturauhassyöpään voi kuitenkin liittyä erilaisia virtsaamisvaivoja. Jos virtsatessa tuntuu kipua tai virtsassa on verta, tämä voi viitata eturauhassyöpään. Jos virtsaaminen on heikkoa tai katkonaista tai virtsaamisen tarve on tihentynyt, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Pitkälle edennyt eturauhassyöpä voi aiheuttaa myös lantion, alaselän tai lonkkien alueella ilmeneviä luustokipuja, anemiaa sekä yleistä heikkoutta.

3. Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpää havaitaan usein vasta sitten, kun se on ehtinyt levitä laajemmalle elimistöön, sillä se on varhaisvaiheessa oireeton.

Keuhkosyövän ensioireet ovat usein sellaisia, että niiden perusteella ei osata epäillä syöpää. Ensioireet ilmenevät usein yskänä, hengenahdistuksena, toistuvina keuhkotulehduksina sekä verisinä ysköksinä.

4. Imukudossyöpä eli lymfooma

Turvonneet imusolmukkeet voivat olla merkki joko imusolmukesyövästä tai jonkin muun syövän etäpesäkkeestä. Pullottavat imusolmukkeet on mahdollista havaita paljain silmin. Suurentuneita imusolmukkeita voi löytyä esimerkiksi nivusista, kainaloista, niskasta ja kaulalta.

Myös angiina tai influenssa voivat turvottaa imusolmukkeita, mutta jos turvotus ei laske muutamassa viikossa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

5. Ihosyövät

Ihossa ja luomissa havaittavat muutokset kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä, sillä tavallisesta poikkeava luomi voi olla merkki melanoomasta. Jos huomaat muutoksia luomien koossa, muodossa, värissä tai reunoissa, tai jos luomissa esiintyy vuotoa tai kutinaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Miehillä melanoomaa esiintyy yleisimmin vartalon alueella, naisilla puolestaan käsivarsissa, säärissä ja vartalossa.

Iholla esiintyvän tyvisolusyövän voi tunnistaa kasvoille, päälaelle, korviin, ylävartaloon tai kädenselkiin ilmestyvistä kyhmyistä. Ihottumaa muistuttava punoittava pyöreähkö iholaikku voi puolestaan viitata okasolusyöpään.

6. Suolistosyövät

Paksusuolen syöpä ja peräsuolen syöpä oireilevat vatsakipuna, ummetuksena tai ripulina ja ulostamisvaikeuksina. Myös verinen uloste on selkeä hälytysmerkki, joka voi viitata suolistosyöpiin.

Oireet voivat ilmestyä vähitellen, ja niitä ei osata välttämättä pitää vakavina. Selkeät muutokset vatsan toiminnassa kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti, jotta mahdollinen syöpä voidaan havaita ajoissa.

7. Virtsarakon syöpä

Virtsarakon syövän yleisin ensioire on verinen virtsa. Vaikka veri virtsassa voi johtua muustakin kuin virtsarakon syövästä, se on oire, jonka takia on aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Virtsarakon syöpä voi oireilla myös tihentyneenä virtsaamisen tarpeena, rakon ärsytysoireina sekä virtsaamisen pakon tunteena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?