Kärsitkö raudanpuutteesta? Yllättävä ruoanvalmistuskikka auttaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kärsitkö raudanpuutteesta? Yllättävä ruoanvalmistuskikka auttaa

Kun valmistat ateriat valurautapannussa, saat lisärautaa, joka ei sekoita vatsaa.

Jos ruokavaliossasi on niukasti lihaa, kärsit suuremmalla todennäköisyydellä raudanpuuteanemiasta.

27.11.2016 13:09

Raudanpuute on yleistä, varsinkin naisilla ja kasvissyöjillä. Lisäksi rautavalmisteet tapaavat sekoittaa monien vatsan. Jos rauta-arvot ovat liian alhaiset, vaarana on anemia, joka aiheuttaa voimakasta väsymystä.

Jos et käytä rautavalmisteita, yllättävä kikka raudanpuutteeseen löytyy keittiöstä: valmista ateriat valurautapannulla. Kuumennettaessa raudasta irtoaa rautaa myös ruokaan. Tuo rauta ei ole ihmiselle haitallista.

Ulkomailla on tehty useita tutkimuksia valurauta-astioissa kokkaamisesta raudanpuutteen hoidossa. Erään tutkimuksen mukaan ruoan rautapitoisuus voi kasvaa jopa 16 prosenttia, jos sen valmistaa valurautapannulla eikä esimerkiksi teflonpinnotteisella pannulla.

Eniten rautaa imeytyy tuliterästä pannusta. Ajan myötä teho heikkenee, sillä valurauta kaipaa säännöllistä rasvausta. Rasvakerros estää rautaa imeytymästä eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?