Aineenvaihdunnan häiriöt tai verenpaine voivat johtua yllättävästä syystä – uutta tutkimustietoa yksinäisyyden vaikutuksista

Yksinäisyyden haittoja ei ole aiemmin ymmärretty, sanoo professori.

27.11.2016 9:55

Yksinäisyys ei ainoastaan tunnu ikävältä vaan voi myös vaarantaa terveyden. Pahimmillaan se jopa lisää kuoleman riskiä.

– Ongelma on vakava siksi, että yksinäisyys on niin yleistä. Väestötasolla on iso vaikutus sillä, että tutkimusten mukaan 20 prosenttia kärsii yksinäisyydestä ajoittain ja 5 prosenttia jatkuvasti, sanoo kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta.

Terveyshaittoja aiheutuu kahdella tapaa.

– Yksinäisyyteen liittyy paljon epäedullista terveyskäyttäytymistä: päihteidenkäyttöä, vähäistä liikuntaa ja lohtusyömistä. Esimerkiksi ylipaino ja yksinäisyys ovat keskenään hyvin vahvasti riippuvaisia, Kauhanen kertoo.

Kokonaan terveysvaikutukset eivät selity elämäntavoilla. Tutkimusten mukaan yksinäisyydellä on myös itsenäinen vaikutus.

– Kipeästi koettu yksinäisyyden tunne on vastaava ahdistava tila kuin nälkä, jano tai kipu. Nämä ovat fysiologisia tiloja, joista elimistö viestii, että nyt on jotakin vialla. Elimistö ikään kuin huutaa sosiaalisia kontakteja, Kauhanen selittää.

Verenpainetta, aineenvaihduntahäiriöitä...

Haitat syntyvät, kun yksinäisyys alkaa aiheuttaa samanlaisia fysiologisia reaktioita kuin muutkin stressitilanteet.

– Stressihormonitasot nousevat, verenpaine voi nousta, ja saattaa tulla erilaisia aineenvaihduntahäiriöitä, Kauhanen luettelee.

Professorin mukaan yksinäisyyden aiheuttamien haittojen vakavuutta ei ole aiemmin kunnolla ymmärretty terveystutkimuksessa.

– Ihan viime vuosiin saakka näyttö on ollut ristiriitaista, mutta nyt näyttää tutkimusten perusteella siltä, että yksinäisyys todella lisää jopa kuolleisuutta.

Entä sosiaalinen media?

Vastaavasti tiedetään, että runsaat sosiaaliset kontaktit edistävät terveyttä. Sosiaalisen median merkitys on tällä hetkellä tutkijoiden kiinnostuksen kohteena.

– Vielä ei tunneta, korvaako se perinteistä sosiaalista verkostoa. Oma näkemykseni on, että virtuaaliset sosiaaliset verkostot voivat tilapäisesti tukea terveyttä ja lisätä hyvinvointia, mutta ne eivät ehkä ole samalla tavalla pysyviä kuin oikeat sosiaaliset suhteet.

Kaikki yksinäisyyskään ei ole haitaksi.

– Elimistön stressitilanteet liittyvät nimenomaan ei-toivottuun, kipeästi koettuun yksinäisyyteen.

Kauhanen muistuttaa, että tässä suhteessa yksilöt ovat hyvin erilaisia.

– Osa on jäänyt vastentahtoisesti yksin, kun läheiset ovat vain kadonneet ympäriltä. Voi olla niinkin, että ympärillä häärii näennäisesti paljonkin porukkaa, mutta ihminen on silti hyvin yksinäinen.

– Joku taas viihtyy hyvin yksin, ja hänelle yksinäisyys on tietoinen valinta.

7 riskiä:

Sydän- ja verisuonisairaudet

– Verenpaineen nousu ja sydämen kuormittuminen tulevat esiin useissa tutkimuksissa.

Aineenvaihdunnan häiriöt

– Esimerkiksi sokeritasot saattavat nousta. Aineenvaihdunnan häiriintyessä voi alkaa kehittyä kakkostyypin diabetes.

Muistisairaudet

– Kun sosiaaliset suhteet häiriintyvät, aivot ovat keskeinen elin, joka on ”vaarassa”. Ikääntyessä aivot pysyvät kunnossa niitä treenaamalla, mutta yksinäisen ajatukset voivat kiertää aika suppeaa kehää.

Unen häiriintyminen

– Ensimmäinen merkki monenlaisista stressitilanteista on unen häiriintyminen. Yksinäisyys voi pyöriä mielessä niin, että sitä herää pohtimaan yölläkin.

Ahdistus ja masennus

– Väestötutkimuksissa yksinäisyydellä on vankka yhteys ahdistukseen ja masennukseen. Voi käydä myös niin, että ensin iskee masennus, joka jatkuessaan lisää riskiä ajautua yksinäisyyteen.

Puolustuskyvyn heikkeneminen

– Immuniteetin kannalta tärkeät elimistön toiminnot voivat heikentyä. Tavanomaiset flunssat voivat tarttua helpommin, ja myös pitkäaikaiset sairaudet saavat herkemmin jalansijaa, kun elimistö ei jaksa torjua niitä.

Vanhenemisen nopeutuminen

– Kroonisia sairauksia ilmaantuu varhemmalla iällä. Voi olla, että ihmiselle tulisi joka tapauksessa esimerkiksi sydän- tai muistisairaus, mutta yksinäiselle se saattaa ilmaantua nopeammin. Yksinäisyys vaikuttaa myös kaikkeen toiminnallisuuteen, koska moni iäkäs yksinäinen passivoituu.

Lähde: Yksinäisten Suomi, toim. Juho Saari, Gaudeamus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?