5 ruokaa, jotka auttavat pitämään maksan terveenä - Terveys - Ilta-Sanomat

5 ruokaa, jotka auttavat pitämään maksan terveenä

Maksa on elintärkeä elin. Pari superruokaa auttaa pitämään sen kunnossa.

26.11.2016 11:45

Yllättävän monen suomalaisen maksa on huonossa hapessa. Maksa on tärkeä elin, sillä se putsaa elimistöstä kuona-aineet ja auttaa pitämään koko kropan kunnossa. Kun maksa reistaa, terveys on vaarassa.

Maksan kuntoon voi vaikuttaa välttämällä alkoholia, sokerin kiskomista ja pitämällä painon normaalina. Myös tietyt ruoka-aineet voivat auttaa. Medical Daily listaa 5 maksaa hellivää ruokaa:

1. Kahvi

Kahvi saattaa ehkäistä maksasairauksien riskiä, kirjoittaa WebMD. Syy ei ole vielä ihan selvä, mutta erään tutkimuksen mukaan kaksi kuppia päivässä voi pienentää maksasairauksien riskiä 44 prosentilla. Ei kannata innostua liikaa: kahvi ei asiantuntijoiden mukaan voi korjata runsaan alkoholinkäytön haittoja.

2. Valkosipuli

Valkosipuli on tunnetusti ihmeaine. Huffington Post-julkaisun mukaan valkosipuli auttaa erittämään entsyymejä, jotka putsaavat myrkkyjä kehosta. Valkosipulissa on myös reippaasti allisiinia ja seleeniä, jotka auttavat putsaamaan maksaa. Allisiinilla on myös bakteereja ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia, lisäksi se on antioksidantti. Seleeni taas parantaa antioksidanttien tehoa. Lisäksi maksassa on arginiinia, joka saattaa auttaa maksaa korjaamaan itseään.

3. Avokado

Avokado on superruokaa vitamiiniensa ja hyvien rasvojensa ansiosta. Joidenkin tutkimusten mukaan se tekee hyvää jopa maksalle. Se sisältää glutationia, antioksidanttia, joka suodattaa haitallisia yhdisteitä maksasta ja suojaa maksan soluja vaurioilta.

4. Kurkuma

Mieto mauste on hyväksi maksalle. Livestrong-julkaisun mukaan kurkuma voi vähentää vapaiden happiradikaalien aiheuttamia vaurioita. Se voi myös auttaa putsaamaan maksaa, kertoo Huffington Post.

5. Greippi

Greippi sisältää paljon C-vitamiinia ja antioksidanttia, joten se auttaa huuhtomaan myrkkyjä kehosta ja suojaa soluja. Erään tutkimuksen mukaan greipin naringiini-flavonoidi aktivoi kemikaaleja, jotka hapettavat rasvoja. Tämä voisi Livestrong-julkaisun mukaan ehkäistä rasvamaksaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?