Mitä silmät kertovat terveydestäsi? 11 silmäoiretta, jotka voivat paljastaa sairauden

Ovatko silmäsi täynnä rähmää ja verenpurkaumia vai kuivat kuin hiekkapaperi? Silmiin katsomalla voi päästä monen sairauden jäljelle.

Silmät eivät ole vain sielun, vaan myös terveyden peili. Silmälääkäri voi nähdä monta sairautta katsomalla silmiin. Joidenkin sairauksien jäljille voit päästä myös tarkkailemalla silmiäsi itse. Listasimme 11 tavallista silmäoiretta ja sairaudet, joihin ne voivat viitata:

1. Näkö sumenee yhtäkkiä

Onko näkökenttäsi sumuinen? Joskus auttavat uudet silmälasit, mutta sumuisuus voi myös viitata sairauteen.

Yllättäen sumenevan näön takana on usein verenkierron ongelma. Alkava migreeni oireilee monella näin. Myös korkea verensokeri voi aiheuttaa yllättävää näön sumentumista. Jos näkö sumenee nopeasti ja dramaattisesti, sen takana voi olla myös alkava aivoinfarkti.

2. Verenpurkaumat

Verenpurkauma tulee usein fyysisen ponnistuksen jälkeen ilman sen kummempaa syytä. Jos sinulla on jatkuvasti verenpurkaumia, saatat kärsiä glaukoomasta eli silmänpainetaudista. Myös korkea verenpaine altistaa oireelle.

3. Harmaa rengas silmässä

Jos olet alle 40-vuotias ja sarveiskalvosi ympärille kehittyy harmaanvalkoinen rengas, se voi olla merkki vaarallisen korkeasta kolesterolista. Jos taas olet vanhempi, ilmiö on todennäköisesti harmiton.

Silmään ilmestyvä harmaa rengas voi olla rasvaa, jos olet alle 40-vuotias. Tällöin se kielii vaarallisen korkeasta kolesterolista.

4. Riippuvat silmäluomet

Kun ikää tulee, painovoima tekee tepposet jokaisen silmäluomille. On myös olemassa harvinainen autoimmuunisairaus myasthenia gravis, joka voi saada nuorenkin silmäluomet riippumaan voimakkaasti. Tauti heikentää silmien, kasvojen ja kurkun lihaksia.

5. Kuivat silmät

Silmien kuivuminen on etenkin talvisin tavallista. Myös moni sairaus oireilee niin, että kyyneleritys vähenee.

Kuivasilmäisyys on lähes aina merkki kuivasta sisäilmasta ja liiasta näyttöpäätteen tuijottelusta. Sairauksista myös Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes saavat kyynelerityksen vähenemään.

6. Rähmintä, punoitus ja turvotus

Nämä oireet tulevat usein ryppäänä. Silmän sidekalvo voi punoittaa, luomet ovat turvoksissa, aamuisin silmissä on rähmää. Oireet voivat olla merkki allergiasta, tali-ihottumasta tai muusta silmä-ärsytyksestä. Silmän ärsytys on usein myös ruusufinnin ainoa oire.

Joskus ärsytys on merkki sukupuolitaudista. Herpes aiheuttaa kipua, vetisyyttä, verestämistä ja roskantunnetta. Klamydia voi aiheuttaa silmätulehduksen, jonka oireena on voimakas rähmiminen.

7. Silmämunat pullistuvat

Kun silmät ulkonevat näkyvästi, syynä on usein Basedownin tauti eli Graven tauti. Basedownin tauti on yleisin kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttaja.

8. Jatkuvasti sumuinen näkö  

Korkea verensokeri aiheuttaa aluksi vain ajoittaista näön sumentumista. Sen sijaan puhjennut diabetes voi saada näön jäämään pysyvästi sumuiseksi. Diabetes voi aiheuttaa myös nokisadetta tai tummia varjoja näkökenttään. Hoitamaton diabetes voi vaurioittaa näköä pysyvästi.

9. Keltaiset silmänvalkuaiset

Keltaisuus eli keltatauti on merkki siitä, että maksa ei toimi kunnolla. Maksavaurioita voivat aiheuttaa muun muassa runsas alkoholinkäyttö, huono ruokavalio, infektio ja syöpä. Lue täältä, mitä muita oireita maksavaurio aiheuttaa.

10. Elohiiri

Elohiiret ovat äärimmäisen tavallisia ja lähes aina harmittomia. Ne voivat johtua esimerkiksi väsymyksestä, alkoholista, kofeiinista tai tupakoinnista. Äärimmäisen harvoin ne voivat olla merkki neurologisesta sairaudesta, mutta tällöin oireita tulee tavallisesti muitakin.

11. Huono hämäränäkö  

Iäkkäillä huono hämäränäkö on usein merkki harmaakaihista, mutta nuorilla sairaus on harvinainen. Tällöin syynä voi olla A-vitamiinin puutos. A-vitamiinin saantia voi turvata käyttämällä muun muassa keltaisia ja oransseja kasviksia.

Terve, Silmälääkäriyhdistys, WebMD, Hyvä Terveys

Huono hämäränäkö voi olla harmaakaihin tai A-vitamiinin puutoksen oire.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?