Terve mies sai vaarallisen maksatulehduksen – syynä energiajuomien lipittäminen? - Terveys - Ilta-Sanomat

Terve mies sai vaarallisen maksatulehduksen – syynä energiajuomien lipittäminen?

Suomalaisasiantuntijatkin varoittelevat liiallisesta energiajuomien käytöstä.

21.11.2016 14:54

Energiajuomat eivät välttämättä ole täysin turvallisia perusterveelle aikuisellekaan. Haittoja voi tulla jo suhteellisen pienistä määristä, jos juomia kulauttelee päivittäin.

Florida-Gainesvillen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan 50-vuotiaasta perusterveestä rakennustyöläisestä, joka kärsi kovasta vatsakivusta, menetti ruokahalunsa ja alkoi oksennella. Hänen silmänsä ja ihonsa kellastuivat ja virtsa tummui. Miehellä todettiin akuutti, vakava maksatulehdus.

Miehelle tehtiin useita kokeita, mutta niistä ei selvinnyt oireiden aiheuttajaa. Suvussakaan ei ollut maksaongelmia. Mies ei käyttänyt mitään lääkkeitä, tupakkaa eikä alkoholia.

Lopulta selvisi, että mies oli juonut päivittäin 4–5 energiajuomaa 3 viikon ajan ennen oireiden alkamista. Lääkärit päättelivät, että energiajuomat olisivat aiheuttaneet oireet. Kun mies lopetti juomien lipittelyn, oireet hävisivät kolmessa päivässä.

Syynä fruktoosi, folaatti ja B12-vitamiini?

HYKSin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan osastonylilääkäri Helena Isoniemi ei ole yllättynyt yhdysvaltalaislääkärien havainnosta.

– Riippuu toki ainesosista, mutta tietyt energiajuomat voivat todella aiheuttaa maksan tulehdusta, Isoniemi vahvistaa.

Yhdysvaltalaismiehen verestä löydettiin suositukset ylittävät pitoisuudet folaattia ja B12-vitamiinia, joista molemmat ovat tavallisia ainesosia energiajuomissa. Isoina määrinä ne voivat kertyä maksaan.

HYKSin gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila toteaa, että energiajuomien aineosista etenkin fruktoosia pidetään maksalle haitallisena. Näin ollen samanlaisia haittoja voisi tulla myös isoista määristä muita fruktoosilla makeutettuja juomia, kuten limsoja.

Muista kohtuus

Hyksin elinsiirtoyksikköön ei Isoniemen mukaan ole tullut yhtäkään tapausta, jossa maksavaurio olisi tullut energiajuomista.

– Uskon silti, että tuo, mitä lääkärit tutkimuksen yhteydessä päättelevät, pitää kutinsa, Isoniemi arvioi.

4–5 energiajuomaa kuulostaa määrältä, jonka moni ylittää helposti yhden työpäivän aikana. Erityisen varovainen kannattaa olla, jos kärsii maksa- tai sydänsairauksista. Perusterveenkin on syytä muistaa kohtuus.

– En suosittele juomaan isoja määriä jatkuvasti, sillä energiajuomista voi olla myös monenlaista muuta haittaa, Isoniemi toteaa.

Myös rasvamaksa vaarana

Aiemmin Ilta-Sanomat kertoi tutkimustuloksesta, jonka mukaan energiajuomilla voi saada itselleen aikaiseksi rasvamaksan. Makeuttajina käytettyjen fruktoosin ja glukoosi-fruktoosisiirapin on osoitettu lisäävän maksan rasvoittumista.

Rasvoittuminen voi ilmetä suurentuneena maksana ja maksa-arvojen nousuna, mutta useimmilla ensimmäinen merkki on väsymys. Riski kasvaa, kun ylipainoa on reilusti, mutta normaalipainoinenkaan ei aina säästy maksan rasvoittumiselta.

Jos juo puolitoista litraa limua tai energiajuomaa päivässä, vaara maksan rasvoittumiseen, ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään kasvaa varmasti. Erityisen haitallisia energiajuomat ovat lapsille.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?