Miksi päänahkani hilseilee? Tunnista syy ja hoida oikein - Terveys - Ilta-Sanomat

Miksi päänahkani hilseilee? Tunnista syy ja hoida oikein

Jos kärsit hilseestä, talvi todennäköisesti pahentaa ongelmaa. Kuiva päänahka ja hilset ovat kuitenkin kaksi eri asiaa – ja niiden hoidossa pätevät hiukan eri säännöt.

Hilseen ulkonäön perusteella voi päätellä jotain myös hilseen syystä.

20.11.2016 13:12

TAAS se aika vuodesta. Päänahka hautuu pipon alla ja hikoaa. Lisätään siihen päälle vielä hiusmuotoilutuotteiden jäämät, kuiva huoneilma ja paukkupakkanen. Siinä cocktail, joka saa monen päänahan hilseilemään.

Kun puhutaan hilseestä, sekoitetaan yleensä toisiinsa kaksi asiaa: hilse ja kuiva päänahka. Ne ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

Hilse on iholta irronnutta kuollutta solukkoa. Sen ylivoimaisesti yleisin aiheuttaja on hiivasieni, joka majailee meidän kaikkien päänahassa. Joskus hiivasieni kasvaa päänahassa liian innokkaasti ja saa päänahan talin härskiintymään. Tästä seuraa näkyvää hilsettä ja ihoärsytystä.

– Hilse on tavallisesti merkki rasvaisesta, tulehtuneesta päänahasta, seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta, kertoo ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela Duodecimin julkaisussa.

Sen sijaan kuivan päänahan yleisin aiheuttaja on atooppinen ihottuma. Toinen yleinen syy on psoriaasi.

Talin ja hiivan aiheuttama hilse on usein kellertävää ja rasvaista. Kuivan päänahan hilsehiutaleet taas ovat kevyitä, valkoisia ja kuivia, ja ne irtoavat päänahasta helposti. Hilseen ulkonäkö ei kuitenkaan aina kerro aiheuttajaa.

Tiheä pesu on ykkönen

Hilsetyypistä riippumatta tärkein hoito on tiheä pesu. Se ei lisää rasvoittumista. Rasvaiseen hilseeseen sopii tavallinen hilsesampoo, tehokkaimpia ovat apteekkien lääkesampoot.

– Niitä käytetään 1–2 kertaa viikossa, kuten mitä tahansa sampoota. Kuivaan, rasvaiseen tai normaaliin päänahkaan myytävät sampoot eivät sanottavasti eroa toisistaan koostumukseltaan tai teholtaan, Hannuksela kertoo.

Pesun jälkeen päänahkaan voi laittaa hydrokortisonilinimenttiä. Halpa ja hyvä hoito on glyserolia sisältävä käsidesi. Hannukselan mukaan päänahassa ei tarvitse pelätä haittoja jatkuvastakaan käytöstä.

Jos hilse ei irtoa pesulla, voi käyttää salisyylihappoa ja rikkiä sisältävää voidesekoitusta. Sen voi hieroa hilseileville alueille illalla ja huuhtoa sampoon kanssa pois aamulla. Päänahan kuorinta kampaajalla tai kotona esimerkiksi kahvinpuruilla voi myös auttaa.

Kuiva päänahka kärsii kovista aineista

Kuivasta päänahasta uupuu kosteus. Kuivaan hilseeseen voi kokeilla laimentaa tavallista sampoota vedellä, liian vahvojen tuotteiden käyttö voi pahentaa ongelmaa.

Huolellinen huuhtelu on vähintään yhtä tärkeää, jotta päänahka pääsee hengittämään vapaasti. Kuivaan hilseeseen voi kokeilla myös kosteuttavia, päänahkaan jätettäviä hoitoliuoksia.

Kutisevaa päänahkaa tekisi mieli raapia, mutta bakteerit pääsevät haavaumista verenkiertoon. Myös hiusten värjääminen kannattaa jättää hetkeen, jolloin päänahka on taas terve.

Ruokavaliota voi testata

Ruokavaliolla on Hannukselan mukaan merkitystä vasta, jos se on hyvin yksipuolinen. Jotkut hilseestä kärsivät kertovat silti saavansa apua sokerin ja tärkkelyksen välttämisestä. Kokeilua kannattaa jatkaa muutamia viikkoja, jotta näkee, tehoaako se.

Lääkäriin kannattaa suunnata, jos hilseily ei säntillisestä kotihoidosta huolimatta helpota.

– Kun tiheä sampoopesu ja hydrokortisonilinimentti eivät auta ja hilseily häiritsee päivittäistä elämää, lääkäri voi varmistaa diagnoosin ja antaa tehokkaamman kortisonilinimentin. Joskus tarvitaan myös sisäinen antibiootti- tai hiivalääkekuuri. Päänahan psoriaasiin on omat lääkkensä, Hannuksela kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?