Toimiiko maksasi kunnolla? 6 maksavaurion varhaista oiretta

Tervettä maksaa tuskin huomaa. Kun se alkaa reistailla, terveys on vaarassa.

16.11.2016 15:09

Terve maksa putsaa tunnollisesti verta, auttaa sulattamaan ateriat ja selättämään infektiot. Se pystyy myös korjaamaan itseään vaurion jälkeen.

Kun maksa alkaa oireilla, merkit kannattaa ottaa vakavasti, sillä edetessään maksavaurio on vaaraksi terveydelle.

Maksasairaudet ovat varsin yleisiä. Tavallisin on rasvamaksa, jota potee noin miljoona suomalaista. Muun muassa alkoholi ja ylipaino altistavat maksaongelmille.

– Mikä tahansa, mikä estää maksaasi tekemästä työtään kunnolla tai palautumasta vamman jälkeen, voi olla hengenvaarallista, varoittaa USA:n maksayhdistys.

Arviolta noin puolet alkavista maksavaurioista oireilee ulospäin, ja silloinkin oireet ovat usein epämääräisiä. Medical Daily listaa viisi varhaista oiretta, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Keltaisuus

Iho ja silmämunat voivat muuttua keltaisiksi, kun maksa ei toimi kunnolla. Keltaisuus johtuu siitä, että vereen kertyy kellertävää bilirubiinia, jota maksa ei enää pysty prosessoimaan.

Tällaisen maksavauroin yleisimpiä aiheuttajia ovat runsas alkoholinkäyttö, hepatiitti, syöpä, altistuminen erilaisille myrkyille ja monet infektiot.

2. Virtsan ja ulosteen väri muuttuu

Keltaisuus eli ”keltatauti” voi muuttaa myös virtsan ja ulosteen väriä. Tavallisesti virtsa muuttuu tummaksi ja uloste hyvin vaaleaksi.

3. Kutina

Kutinalle on monia mahdollisia syitä, mutta se voi viitata myös maksaongelmiin. Tällöin kutina tuntuu tavallisesti koko kehossa. Iho voi näyttää normaalilta lukuun ottamatta alueita, joita on raavittu.

Yksi mahdollinen maksavaurion oire on koko kehon kutina.

4. Mustelmat ja verenvuodot

Kun maksa lakkaa tuottamasta veren hyytymistä edistäviä proteiineja, mustelmia ja verenvuotoja tulee helpommin. Maksa tuottaa useita veren hyytymistekijöitä, jotka alkavat hävitä, kun maksa vaurioituu.

5. Turvotus

Kun maksa oireilee, vatsaan ja alaraajoihin saattaa kertyä nestettä.

6. Väsymys ja haluttomuus

Toisinaan maksavaurion varhaisiin oireisiin kuuluu väsymystä, uneliaisuutta ja haluttomuutta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?