Saatko viljasta vatsaoireita? Tutkijat löysivät uuden selityksen, ATI:n

Tuoreen tutkimuksen mukaan ATI-proteiinit voivat aiheuttaa vatsanväänteitä, mutta myös laajan tulehduksen.

ATI-yliherkkyys on todennäköisesti paljon tavallisempaa kuin uskotaan.

16.11.2016 12:58

Mussutit lounaaksi pitsaa ja jälkiruoaksi pullaa – nyt turvottaa, väsyttää ja vatsa kouristelee. Jo jonkin aikaa gluteenia on pidetty pääsyyllisenä vatsaoireisiin, mutta se ei välttämättä ole ainoa selitys.

Hiljattain tutkija löytäneet viljasta toisen mahdollisen oireiden aiheuttajan: amylaasi-trypsiini-inhibiittorit eli ATI:t, joita on luonnostaan gluteeniviljoissa. Eniten ATI-proteiineja on vehnässä, mutta myös rukiissa ja ohrassa.

ATI:t tekevät viljasta vastustuskykyisemmän tuholaisia vastaan. Vaikka ATI:n osuus vehnän proteiineista on pieni, ne saattavat silti saada vatsan mylläämään. ATI:lle yliherkkä voi kärsiä vatsan turvotuksesta, kouristeluista, ripulista, jopa väsymyksestä.

Voi laukaista tulehduksen

Tuoreessa saksalaistutkimuksessa havaittiin, että ATI:t voivat laukaista suolistossa myös tulehduksen, joka leviää muualle kehoon, kuten imusolmukkeisiin, munuaisiin ja aivoihin. Joidenkin tutkimusten mukaan ATI:t voisivat myös pahentaa tulehduksellisten sairauksien, kuten ekseeman, oireita.

– Vielä ei tiedetä hyvin, miksi näin tapahtuu. Mekanismi liittyy siihen, että ATI:t voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään, sisätautiopin tohtori Anton Bilchik sanoo Prevention-julkaisulle.

ATI-herkkyyden yleisyyttä ei tiedetä, mutta asiantuntijoiden mukaan se on todennäköisesti paljon luultua tavallisempaa.

ATI-herkkyyttä ei voi todentaa millään testillä. Ainoa keino on kokeilla ruokavaliolla. Käytännössä ATI-proteiinia on kaikissa gluteenipitoisissa viljoissa, eli vehnässä, rukiissa ja ohrassa.

Myös gliadiini voi olla syypää

Mikäli sinulla ei ole keliakiaa mutta saat silti gluteeniviljoista vatsaoireita, syynä saattaa olla myös heikentynyt suolen seinämä. Tästä antaa vahvoja viitteitä Gut-lehdessä hiljattain julkaistu yhdysvaltalaistutkimus, josta Ilta-Sanomat kertoi aiemmin.

Etenkin vehnästä löytyvä gliadiini näyttää kohtelevan kaltoin suolinukkaa, jos sattuu olemaan viljoille yliherkkä. Tästä voi seurata monia eri oireita, kuten vatsakipua, turvotusta ja ripulia.

Ilman erityisempää syytä viljoja ei kannata jättää pois, sillä täysjyvällä on tutkitusti lukuisia terveysvaikutuksia. Ainakin gluteeniviljat kannattaa korvata esimerkiksi tattarilla, amarantilla ja kvinoalla, jotta saat tarvittavat ravintoaineet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?