Kasviksista uutta toivoa silmän ikärappeumaan: ”Voisi olla parantava eikä vain ehkäisevä vaikutus” - Terveys - Ilta-Sanomat

Kasviksista uutta toivoa silmän ikärappeumaan: ”Voisi olla parantava eikä vain ehkäisevä vaikutus”

Kuvituskuva
Julkaistu: 9.11.2016 15:21

Suomalainen väitöstutkimus osoittaa, että flavonoidit ovat hyväksi verkkokalvojen terveydelle.

KASVIKSISTA saatavista flavonoideista voi löytyä uusi hoitokeino silmänpohjan ikärappeumaan, osoittaa Itä-Suomen yliopiston tuore väitöstutkimus.

Tutkimuksen mukaan flavonoideja on tärkeää saada monipuolisesti ruokavaliosta, mutta ne ovat lupaavia yhdisteitä myös lääkekehityksen kannalta.

Silmänpohjan ikärappeuma on länsimaissa yleisin iäkkäiden näköä voimakkaasti heikentävä sairaus.

Ikärappeumaa sairastaa yli 100 000 suomalaista. Valtaosa, 80–90 prosenttia, sairastaa taudin kuivaa muotoa, johon ei tällä hetkellä ole olemassa hoitokeinoa. Taudin harvinaisempaan muotoon, kosteaan ikärappeumaan, on olemassa hoitoja, joilla sairauden etenemistä voidaan yrittää estää.

KASVIPERÄISET flavonoidit ovat antioksidantteja, joilla on tunnetusti silmän verkkokalvon soluja suojaavia vaikutuksia. Tätä tietoa vahvistaa Diploma Pharmacist Maria Hytin immunologian alaan kuuluva tuore väitöstutkimus.

– En voi luvata, että ikärappeumalta välttyy kun syö paljon kasviksia, mutta ilman muuta ne ovat hyväksi. Kasviperäiset flavonoidit laskevat soluissa tulehdustilaa, joka on myös monien muiden ikääntymiseen liittyvien sairauksien taustalla, hän kertoo.

Hytin tarkastelemia flavonoideja olivat fisetiini ja kversetiini. Niitä on runsaasti monissa tavallisissa kasviksissa kuten kurkussa, sipulissa ja viinirypäleissä.

– Melkein kaikki kasvikset sisältävät hyödyllisiä flavonoideja. Myös marjoissa on paljon kversetiiniä.

TUTKIMUKSESSAAN Hytti tarkasteli kahta eri tapaa vaikuttaa silmänpohjan ikärappeumaan: luonnon flavonoideja sekä lääkeaine BET-estäjää.

Tutkimuksen mukaan molemmat suojasivat silmän verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja tulehdustilalta ja solukuolemalta. Pigmenttiepiteelisolujen kuolema saa aikaan silmänpohjan ikärappeuman kehittymisen.

– Kasviperäiset yhdisteet ehkäisivät tulehdusta silloinkin, kun solut olivat jo vaurioituneet. Se voi tarkoittaa, että niillä voisi olla sairautta parantava eikä vain ehkäisevä vaikutus.

– On tietysti pidettävä mielessä, että tässä vaiheessa kyseessä on vasta solumalli. Vielä emme voi sanoa, toimisiko tämä potilailla, Hytti lisää.

Tutkimus myös tuotti uusia näkökulmia silmänpohjan ikärappeuman hoitoon.

– Löysimme proteiineja ja entsyymejä, jotka voivat mahdollisesti olla uusia lääkehoidon kohteita. Tutkimustyötä tarvitaan vielä paljon, mutta tämä on tärkeä ensimmäinen askel.

Tuoreimmat osastosta