Psykiatrit määräävät jo lääkkeitä Trump-ahdistukseen: ”En ole ikinä nähnyt vastaavaa” - Terveys - Ilta-Sanomat

Psykiatrit määräävät jo lääkkeitä Trump-ahdistukseen: ”En ole ikinä nähnyt vastaavaa”

Ajatus Trumpista presidenttinä aiheuttaa amerikkalaisille unettomuutta, painajaisia ja ruoansulatusongelmia. Kriisipsykologin mukaan pelko voi heijastella välillisesti Suomeenkin.

8.11.2016 15:14

Tiistaina 8.11. valitaan Yhdysvalloille uusi presidentti. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kuohuttanut koko maailmaa lausunnoillaan, joista monet ovat rasistisia ja vihamielisiä. Trump on pysytellyt kannatusluvuissa visusti demokraattien Hillary Clintonin kannoilla.

Trumpin suosio on synnyttänyt Yhdysvalloissa aivan uudenlaisen ilmiön, Trump-ahdistuksen. Trump-ahdistuksesta kärsivät kertovat oireilevansa painajaisilla, unettomuudella, ruoansulatusongelmilla ja päänsäryllä.

– Meitä on koko ikämme neuvottu, että ei saa puhua pahaa muista, kiusata tai vieroksua ketään ihonvärin takia. Trump rikkoo kaikkia näitä moraalisääntöjä ja silti hän on menestynyt, psykologi Alison Howard arvioi Washington Postille.

”En voi hävittää heidän ahdistustaan”

Washington Postin ja ABC Newsin gallupin mukaan ajatus Trumpista presidenttinä ahdistaa 69 prosenttia amerikkalaista. Guardian kertoo, että sanaparin ”Trump anxiety” Google-haut ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti vaalitiistaita kohden.

Psykiatri Bernard Vittone kertoo Washington Postille, ettei hän ole ikinä kolmekymmenvuotisen uransa aikana törmännyt samanlaiseen joukkopaniikkiin, jonka presidentinvaalit olisivat aiheuttaneet.

– En ole ikinä nähnyt vastaavaa: jopa neljä potilasta viikossa tulee vastaanotolleni kauhuissaan presidenttiehdokkaan takia tai siksi, että tämä saattaa voittaa vaalit.

– He saattavat vihata Hillary Clintonia, mutta he eivät pelkää tätä.

Tavallisesti Vittone määräisi psykoterapiaa, mutta Trump-ahdistuksen kohdalla hän turvautuu välillä ahdistuslääkkeisiin, jotta potilas pääsee pahimman yli.

– Nyt en voi hävittää heidän ahdistustaan. Heillä on heittää minulle Trumpilta faktoja ja sitaatteja, jotka nollaavat täysin yritykseni hälventää heidän pelkoaan.

”Katso Suomen TV-kanavia ja jätä somenkäyttö vähemmälle”

Trumpia on arvioitu peräti globaaliksi turvallisuusuhaksi. Kriisipsykologi Salli Saari ei silti usko, että Trump-ahdistus kasvaisi meillä samoihin mittasuhteisiin, mutta maailman tapahtumat voivat kyllä heijastella mielenterveyteemme.

– Trumpin mahdolliseen valtaannousuun liittyy mielikuva siitä, että se voisi muuttaa maailman toisenlaiseksi. Tällöin se saattaa aiheuttaa ahdistusta, Saari arvioi.

Ahdistaa voi Saaren mukaan jo pelkkä tieto siitä, että Trumpin populismi on saanut niin suuren kansansuosion ja isot ihmismassat ovat lähteneet kannattamaan hänen arvojaan.

Kriisipsykologi Soili Poijula ei sen sijaan ole Trump-ahdistukseen törmännyt.

– Ehkä sellaiset ihmiset voivat reagoida, jotka ovat jo valmiiksi ahdistuneita ja psyykkisesti hauraita ja joille nämä aiheet ovat läheisiä, Poijula arvioi.

Trump-ahdistuksen vastalääkkeeksi Salli Saari tarjoaa tervettä realismia.

– Suomalaiset ovat onneksi aika järkeviä. Trumpillakin on kuitenkin rajoitettu valta. Jos kaikesta huolimatta ahdistaa, katso Suomen TV-kanavia ja jätä somenkäyttö vähemmälle.

Ahdistaako sinua ajatus Donald Trumpista presidenttinä? Keskustele alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?