Papillooma ei ole pelkkä sukupuolitauti – Riski myös miehille ja lapsille - Terveys - Ilta-Sanomat

Papillooma ei ole pelkkä sukupuolitauti – Riski myös miehille ja lapsille

Papillooma ei tunnu, mutta sen seuraukset tuntuvat. Asiantuntijan mukaan HPV-rokotteen voi ottaa vielä aikuisena, ja pojatkin hyötyisivät rokotteesta.

Julkaistu: 6.11.2016 13:08

Moni syöpä on lisääntynyt, koska papilloomavirustartunnat ovat lisääntyneet. Miehetkään eivät ole riskeiltä suojassa.

IHMISEN papilloomavirus eli HPV ei tunnu. Lähes kaikki saavat elämänsä aikana tartunnan: HPV on yleisin pääosin sukupuoliteitse tarttuva virus. Eniten sitä tavataan nuorilla aikuisilla.

Valtaosa tartunnoista on harmittomia, mutta eivät kaikki. Osa viruksista aiheuttaa tulehduksia, mutta vakavin haitta ovat erilaiset syövät, jotka ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosikymmeninä.

Ratkaisu on HPV-rokote, jota jaetaan tällä hetkellä maanlaajuisesti vain nuorille tytöille. Osa jättää lapsensa rokottamatta riskien pelossa. Osa luulee, että rokotteesta hyötyy vain seksuaalisesti aktiivinen.

Papilloomaviruksella on vahva sukupuolitaudin leima, joka on erikoistutkija Tiina Petäjän mukaan pitkälti virheellinen luulo.

Todellisuudessa HPV:tä on jopa vastasyntyneillä. Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että jos äidiltä löytyi istukasta HPV-viruksia, lapsen riski saada suun HPV-tulehdus nousi kahdeksankertaiseksi.

HPV-TARTUNTA on yleisin yksittäinen kohdunkaulan syövän aiheuttaja. Euroopassa kohdunkaulan syöpä aiheuttaa toiseksi eniten nuorten naisten syöpäkuolemia. Tapausten kokonaismäärä on pienentynyt, mutta juuri nuorten aikuisten keskuudessa syöpä on lisääntynyt. Epäillään, että syynä on juuri HPV.

Moni kohdunkaulan syöpä löytyy riittävän varhain PAPA-kokeessa, ja se pystytään poistamaan. Petäjä kuitenkin muistuttaa, että itse toimenpide ei ole harmiton.

– HPV:n aiheuttamia kohdunkaulasyövän esiasteita, joita on todella paljon, hoidetaan esimerkiksi poistamalla kartio kohdunsuulta. Tämä voi lyhentää raskauden kestoa.

MIEHETKÄÄN eivät ole suojassa papilloomaviruksen haitoilta, Petäjä muistuttaa. Hän väitteli pari vuotta sitten tohtoriksi epidemiologian alalta tutkimalla, miksi myös poikien rokottamisesta olisi hyötyä.

– HPV voi aiheuttaa muita syöpiä esimerkiksi suun, nenänielun ja peräsuolen alueella. HPV-rokotteella voidaan suojata myös poikia näiltä syövän esiasteilta, lopulta myös syöviltä.

Edellä mainitut syövät ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosikymmenenä. HPV tarttuu helposti suuseksin välityksellä. Onkin arvioitu, että jopa kolmasosa suusyövistä olisi papilloomaviruksen aiheuttamia.

LAUMASUOJA tarkoittaa, että kun rokotteen on saanut riittävän moni, tauti ei enää leviä.

– Tämän perusteella poikien rokottaminen olisi kannattavaa. On tutkimustuloksia siitä, että poikien ja tyttöjen rokottaminen synnyttää paremman laumasuojan.

Kaksi tai kolme rokotuskertaa riittää. Isoimman hyödyn saa, kun rokotteet annetaan ennen seksuaalisesti aktiivista ikää, viimeistään varhaisessa murrosiässä.

Suurin osa HPV-tartunnoista saadaan 30 vuoden ikään mennessä. Parhaillaan Suomessa tutkitaan, mikä hyöty olisi 25–30-vuotiaiden rokottamisesta.

– Rokotteen voi ottaa vielä aikuisiässä, siitäkin on tehty tutkimuksia. Ehkä suosittelisin lääkärin kanssa keskustelua sitä ennen.

SUURIMMAT pelot liittyvät Petäjän mukaan HPV-rokotteen haittoihin, mutta huoli on nykytiedon valossa turha.

– Pelätään, että rokote voi aiheuttaa sairastumista johonkin harvinaiseen tautiin. Tähän asti HPV-rokotteen pitkäaikaishaittavaikutusten seurannoissa ei ole todettu lisääntyvää sairastumista rokottamattomiin verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?