Diabeetikot räväyttivät kunnolla ja tekivät alastonkalenterin: ”Idea lähti liikkeelle puolittaisesta vitsistä”

Diabetesseura Plasma julkaisi alastonkalenterin kumotakseen sairauteen liittyviä harhakäsityksiä.

30.10.2016 21:38

Plasman kalenterissa poseeravat henkilöt ovat kaikki seuran jäseniä, joilla on ykköstyypin diabetes.

Ykköstyypin eli nuoruusiän diabetes ei ole millään tavoin sidoksissa henkilön elämäntapoihin. Sairaudesta ei siis voi nähdä päälle päin minkäänlaisia merkkejä.

Plasman puheenjohtajan Mika Haulon mukaan diabeetikot saavat usein kuulla, etteivät he näytä diabeetikoilta.

– Yleinen harhaluulo on, että diabeetikot olisivat usein lihavia. Tämähän ei pidä paikkaansa. Kakkostyypin diabeetikot saattavat joskus olla ylipainoisia, mutta ykköstyypin diabeteksesta kärsivät pääsääntöisesti eivät, Haulo kertoo.

Ajatus kalenterin tekemisestä sai alkunsa sattuman kautta reilu vuosi sitten. Plasma oli hakemassa diabetesliiton jäseneksi ja ilmoitti asiasta tuoreella Facebook-sivustollaan.

Ilmoituksen yhteyteen tarvittiin kuva. Kuvaksi keksittiin lopulta kissa.

– Kaverini sanoi leikillään, että nythän kissakuvat ja kissavideot ovat suosiossa ohittamassa alastonkuvat. Siitä alkoi itää ajatus jonkinlaisen kalenterin tekemisestä. Idea lähti siis liikkeelle puolittaisesta vitsistä, Haulo paljastaa.

Ensimmäiseksi ajatuksena ei ollut tehdä välttämättä alastonkalenteria. Kuitenkin idean hahmottuessa päädyttiin siihen, että jos räväytetään, voidaan saman tien räväyttää kunnolla.

– Mietittiin, että miksi ei. Ainakin saadaan huomiota. Lisäksi kalenteri on meille tärkeä yhteisöä yhdistävä tekijä. Kaikki mallit ovat seuran jäseniä.

Haulon mukaan mallien löytäminen ei tuottanut vaikeuksia. Monet olivat valmiita heittäytymään rohkeasti mukaan.

– Meillä oli lopulta pari tyyppiä myös varalla.

Ulkoisiin tekijöihin liittyvien harhakäsityksien lisäksi tärkeintä kalenterin julkaisemisessa on saada yksi keskeinen viesti mahdollisimman laajaan tietoisuuteen.

– Ihmisten tietämys diabeteksesta on kohtalaisen vähäinen. Monesti ajatellaan, että tajutonta diabeetikkoa voi auttaa antamalla hänelle insuliinia. Se on itse asiassa pahinta, mitä voi tehdä. Tajuttomuus johtuu todennäköisesti liian matalasta verensokerista. Insuliinin antaminen tällaisessa tilanteessa voi olla jopa hengenvaarallista. Seurauksena voi olla esimerkiksi aivovaurio, Haulo korostaa.

Nyrkkisääntö onkin, että vain diabeetikon itsensä tulee huolehtia insuliinin ottamisesta. Tajutonta diabetespotilasta ei myöskään pidä missään nimessä syöttää.

– Siinä on akuutti tukehtumisvaara, jos tajutonta potilasta yrittää syöttää väkisin. Oikeastaan ainoa, mitä voi tehdä, on soittaa välittömästi ambulanssi ja mahdollisesti asettaa tajuton potilas kyljelleen makaamaan, ettei hän esimerkiksi tukehtuisi omaan oksennukseensa.

Tilanne saattaa olla eri, mikäli potilas on huonovointinen, mutta edelleen tajuissaan. Jos potilas pystyy itse nielemään, hänelle voi yrittää tarjota varovasti pientä syötävää tai juotavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?