Asiantuntijat kertovat, mikä pelleissä pelottaa: ”Yksikin tapaus voi laukaista fobian” - Terveys - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat kertovat, mikä pelleissä pelottaa: ”Yksikin tapaus voi laukaista fobian”

Pellen kautta kanavoituvat myös monet modernit pelot.

Pellen kautta kanavoituvat myös monet modernit pelot.

Julkaistu: 20.10.2016 15:15

Miksi lapsia hauskuuttava hahmo pelottaa monia aikuisiakin? Asiantuntijoiden mukaan syyt ovat historiassa ja pellen arvaamattomuudessa.

Ilta-Sanomat uutisoi vastikään pelleiksi pukeutuneista ihmisistä, jotka ovat pelotelleet ja jahdanneet etenkin lapsia eri puolilla Suomea. Eräs pelottelija oli lapsia vastassa sillan alla moottorisaha kädessä.

Pellepelko on melko tavallinen ilmiö. Sille on oma epävirallinen terminsäkin, koulrofobia. Pellefobiasta saattaa joidenkin arvioiden mukaan kärsiä jopa joka kymmenes ihminen.

Psykoterapeutti Tanja Hyttisen mukaan pellet pelottavat, koska niissä yhdistyy tuttu ja tuntematon. Kasvomaali tai naamio peittää maskin takana olevan ihmisen todelliset aikeet.

– Ihminen ei tiedä, kuka on meikin tai naamion takana. Pellen kasvonilmeet menevät ääripäästä toiseen: niitä ei ole joko ollenkaan tai ne ovat todella iloisia, jolloin niitä ei pysty tulkitsemaan, Hyttinen pohtii.

Tekee turvattoman olon

Pellehahmot ovat hauskuuttajia, joihin eivät päde totutut säännöt. Kun toisen käytöstä ei pysty ennakoimaan, tulee turvaton olo.

Elämää rajoittavana koulrofobia voi saada välttelemään tilanteita, joissa pellejä esiintyy. Esimerkiksi McDonalds-ravintoloissa asiointi voi muuttua mahdottomaksi, koska ketjun maskotti, pellehahmo Ronald McDonald, herättää niin vahvaa ahdistusta.

Joskus fobia siirtyy lapsille omilta vanhemmilta. Fobia voi kummuta myös omista kielteisistä kokemuksista.

– Jo yksi pelottelutapaus voi laukaista fobian tai vähintään saada näkemään painajaisia öisin, Hyttinen toteaa.

”On kyseenalaista, kenen näkökulmasta tämä on hauskaa”

Kulttuurintutkija Outi Hakolan mukaan pelle on hahmo, jonka viattoman pinnan takana on pimeä historia. Pellejen esimuotoja olivat keskiajan hovinarrit. Heidän tarkoituksenaan oli hauskuuttaa, mutta he myös hyökkäsivät aggressiivisesti vallanpitäjiä vastaan.

– Kauhutarinoissa klovnihahmot ovat usein päällekäyviä ja epäjohdonmukaisia. Ensin klovni on ystävällinen, seuraavaksi yrittää pelotella.

Pellet ja klovnit ovat kauhuelokuvien vakiokalustoa. Moni muistaa Stephen Kingin kauhuromaanin Se (englanniksi It) ja samannimisen elokuvan, jossa paha demoni liikkuu Pennywise–klovnin hahmossa ja tappaa lapsia raa’asti.

Hakolan mukaan monia ärsyttää, kun viaton ja hauska lastenhahmo on käännetty ympäri ja pelottelijat käyttävät sitä väärin. Hakola epäilee, että suurin osa pelottelijoista pitää temppuaan hyvänä vitsinä, vaikka sillä voi olla vakavat seuraukset.

– Elämme aikakautta, jossa on kulttuurisesti hauskaa ja hyväksyttävää pelotella. Vitsi tai ei, se saa jonkun pelästymään. On siis kyseenalaista, kenen näkökulmasta tämä on hauskaa, Hakola toteaa.

Heijastelee nykyaikaa

Psykoterapeutti Eija Siltakoski uskoo, että pellepelko heijastelee myös aikaamme. Pellejen kautta kanavoituu moni moderni pelko.

– Ajassamme on paljon myllerryksiä: työttömyyttä, maahanmuuttoa, Venäjän ja terrorismin uhkaa. Ne kanavoituvat erilaisiin ei-leimaaviin kohteisiin, kuten nyt esimerkiksi pelleihin, Siltakoski pohtii.

Jos pimeällä liikkuminen pelottaa, Siltakoski neuvoo pysymään mahdollisimman tyynenä ja hengittelemään.

– Parasta on keskittyä omaan elämään ja arkisiin käytännön asioihin, ettei anna pelolle valtaa ja ryhdy välttelemään pelottavia paikkoja ja tilanteita.

Tanja Hyttinen muistuttaa, että pellepelotteluissa ei koskaan ole kyse vain harmittomasta yksittäistapauksesta.

– Pelkkä pellekin voi ahdistaa, mutta jokainen reagoi pelolla, kun joku tulee pimeässä moottorisahan kanssa vastaan. Silloin menee selviytymismoodi päälle: minun pitää pelastautua.

– Jos joutuu itse tällaisen pelottelun kohteeksi, voi olla hyvä hakea kriisiapua ja käydä keskustelemassa muutaman kerran, jotta siitä ei jäisi jälkiä.

Yhdestä asiantuntijat ovat samaa mieltä: Halloween buustaa pellepelkoa. Mitä todennäköisimmin se myös rauhoittuu pyhäinpäivän juhlien jälkeen.

Pelkäätkö pellejä? Miksi? Keskustele.

Tuoreimmat osastosta