Puutuuko sinunkin kätesi ärsyttävästi yön aikana? Lääkäri selittää, miksi - Terveys - Ilta-Sanomat

Puutuuko sinunkin kätesi ärsyttävästi yön aikana? Lääkäri selittää, miksi

Tunne on tuskallinen, mutta harvoin on syytä huoleen.

”Se tunne, kun heräät ja luulet menettäneesi toisen kätesi.” Kuulostaako tutulta?­

14.10.2016 17:12

Sosiaalisen median kirjoitustyyliä lainaten voisi vaikka sanoa, että ”se tunne, kun heräät ja luulet menettäneesi toisen kätesi”.

Kyllä vain, osan meistä aamut alkavat niin, että toinen käsi on painava, veltto ja aivan puutunut, kipeäkin. Raajaan pitää tarttua toisella, vielä toimivalla kädellä, nostaa luonnolliseen asentoon, ehkä hieman ravistellakin – ja odottaa piinaavat minuutit, että tunto palaisi ja käsi alkaisi taas toimia normaalisti.

Se on kamalaa. Miksi näin tapahtuu?

Ei, kyse ei (todennäköisesti) ole mistään vakavasta.

Lääkäri ja uniekspertti Ana Krieger selittää New York Magazinen artikkelissa, että unen aikana ihminen menee luonnostaan ”virransäästötilaan”, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja lihasten aktiivisuus vähenee.

REM-vaiheessa, jolloin ihmiset näkevät yleensä unia, keho rajoittaa lihasten toimintaa entisestään, jottei ihminen vahingoittaisi itseään esimerkiksi unessa näkemiensä tapahtumien vuoksi. Ihminen on tavallaan halvaantunut.

Jos REM-unen sykli menee sekaisin tai jää hyvin lyhyeksi, suojamekanismi ei toimi kunnolla, ja ihminen saattaa liikahtaa huonoon asentoon, Krieger selvitää. Ihmiset myös vaihtavat asentoa keskimäärin 2–4 kertaa tunnissa unenkin aikana.

Asennonvaihdosten seurauksena käsi ja sen hermot sekä verisuonet voivat joutua puristuksiin. Se tuntuu samalta kuin jos istuu liian pitkää jalkojensa päällä – tunto menee ja palautuu ikävästi pistellen.

– Unessa ei kuitenkaan tunne, että niin tapahtuu, tohtori Krieger selittää.

Niinpä tilanne pääsee kehittymään niin pahaksi, että raajan kivuliaaseen puutumiseen saattaa jopa herätä.

Asennon vaihtaminen on lääkärin mukaan suojamekanismi, jonka avulla keho pyrkii huolehtimaan siitä, ettei mikään kohta jäisi liian pitkäksi aikaa puristuksiin. Joskus se vain toimii itseään vastaan.

Lue lisää:

Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tästä syystä kuusi tuntia unta on yhtä paha kuin valvottu yö

5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

Tutkitusti totta: 2 minuutin voima-asennolla uskomattomat vaikutukset – kokeile itse

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?