Syötkö tietämättäsi käsikauppalääkkeitä väärin? ”Voi johtaa pahimmillaan mahaverenvuotoon”

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista uskoo, että ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet ovat miedompia kuin reseptilääkkeet. Tämä harhaluulo voi viedä hengen.

Varsinkin flunssakaudella moni syö vahingossa päällekkäisiä kipulääkkeitä, ja silloin turvallinen annos ylittyy helposti.

5.10.2016 17:54

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo virheellisesti, että ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet ovat reseptilääkkeitä miedompia. Tieto käy ilmi Suomen Apteekkariliiton teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

– Todellisuudessa reseptillä määrätään samoja ja samanvahvuisia lääkkeitä kuin ilman reseptiä saa. Kyse on siis todennäköisesti mielikuvasta, sanoo viestintäproviisori Tiina Kuosa Suomen Apteekkariliitosta.

Moni napsii reseptivapaita lääkkeitä huolettomasti, yli suositellun annoksen. Kuosa muistuttaa, että riskit ovat yhtä vakavat kuin reseptilääkkeiden yliannostuksessa.

– Pahimmillaan esimerkiksi tulehduskipulääkkeen liikakäyttö voi johtaa mahaverenvuotoon, Kuosa kertoo.

Kipulääkkeitä voi käyttää itsehoidossa, mutta lyhytaikaisesti ja aina pakkauksen ohjeen mukaan.

Liikakäytöstä sisäinen verenvuoto

Turvallisin ilman reseptiä saatava kipulääke kaikenikäisille on parasetamoli, mutta siihenkin liittyy riskejä.

– Pienikin annoksen ylittäminen voi aiheuttaa pahimmillaan hengen vievän maksavaurion, toteaa Duodecim-lääkäriseuran asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa.

Jos käyttää runsaasti alkoholia, maksavaurio on mahdollinen jo suosituksen mukaisilla, suurilla annoksilla, Kuosa muistuttaa.

Tulehduskipulääkkeillä on vaikeampi saada aikaan yliannostusta, mutta niiden käyttöön liittyy monia muita rajoituksia.

Jos potee esimerkiksi valtimotautia, sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa, tulehduskipulääkkeitä on käytettävä varoen. Liikakäytöstä voi tulla esimerkiksi vakavia sisäisiä verenvuotoja.

Perusterve voi syödä tulehduskipulääkkeitä huoletta jonkin aikaa, mutta isot annokset voivat pitkään käytettyinä nostaa verenpainetta ja aiheuttaa turvotusta.

Sama lääke ei sovi kaikille

Joka kolmas suomalainen luulee, että ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet sopivat kaikenikäisille. Nuoremmista, 35–44-vuotiaista näin uskoo jopa 40 prosenttia. Iäkkäät tuntevat riskit hiukan paremmin.

Totuus on, että samat lääkkeet eivät sovi kaikille. Iäkkäiden pitäisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä, koska ne voivat esimerkiksi pahentaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että vanhuksia joutuu jatkuvasti sairaalahoitoon, koska henki ei enää kulje.

Turvallisin kipu- ja kuumelääke iäkkäille on Kuosan mukaan parasetamoli.

Oikea lääke oikeaan kipuun

Tutkimuksen mukaan moni ei tiedä, mikä lääke kuuluu mihinkin kipuun. Kuosan kokemuksen mukaan yleisin väärä kombo on tulehduskipulääkkeiden käyttö närästyksestä johtuvaan ylävatsakipuun. Yhdistelmä voi saada mahan ärtymään pahemmin ja aiheuttaa vakavia haittoja.

Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli lievittävät jännityspäänsärkyä. Sen sijaan kuukautiskipuihin sopii tulehduskipulääke, mutta ei parasetamoli.

– Joskus esimerkiksi paikallisvoide voisi olla parempi ja turvallisempi vaihtoehto nivel- ja lihaskipuihin, Kuosa toteaa.

Flunssakaudella moni ylittää annokset

Eniten väärinymmärryksiä tulee Kuosan mukaan siinä, että käytetään vahingossa montaa päällekkäistä lääkettä.

– Se toistuu usein flunssakaudella: apteekista halutaan ostaa kipulääkkeitä ja niin sanottuja flunssa- tai kuumelääkkeitä, joissa on myös kipulääkettä. Tällöin suositeltu annos ylittyy helposti, Kuosa toteaa.

Suomalaisten käsityksiä kivun itsehoidosta selvitettiin osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta. Tutkimusta varten tehtiin tuhat haastattelua eri-ikäisillä ja eri puolilla maata asuville suomalaisille.

– Lääkkeetön hoito on aina ensisijainen. Jos kärsii esimerkiksi jännityspäänsärystä, olisi hyvä selvittää ensin syyt ja keskittyä esimerkiksi työergonomian parantamiseen, Kuosa muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?