Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Kristina, 40: ”Julkkisten kaapistatulot auttavat muitakin potilaita” - Terveys - Ilta-Sanomat

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Kristina, 40: ”Julkkisten kaapistatulot auttavat muitakin potilaita”

Kun Cheek paljasti olevansa bipolaarinen, muutkin avautuivat puhumaan sairaudestaan. Kristina Anttosella meni 13 vuotta, ennen kuin hän sai oikean diagnoosin.

Cheek kertoi vastikään julkisuudessa sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaus vaatii usein elinikäistä lääkehoitoa.

3.10.2016 14:34

Rap-artisti Jare Tiihonen eli Cheek tuli hiljattain julkisuuteen vaikean diagnoosin kanssa: hän sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä eli bipolaarista häiriötä. Se on sairaus, jossa vuorottelevat voimakkaat mania- ja masennusjaksot.

Tiihonen kuvailee pahimmillaan menettäneensä uskon itseensä kokonaan. Hän kärsi myös masennuksesta ja itsetuhoisuudesta. Sairaus on varsin yleinen. Elämää haittaava bipolaarinen häiriö on joka 50. tai vähintään joka 100. vastaantulijalla.

Kaksisuuntaiset ry -potilasyhdistyksen hallituksen jäsen ja sihteeri Kristina Anttonen, 40, on hyvillään siitä, että julkkikset tulevat sairauden kanssa esille.

– Minulla on siitä erittäin hyvä fiilis. Niin moni kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Tarinoiden kautta voi saada tukea, Anttonen toteaa.

”Jokainen haluaa jakaa tarinansa”

Anttonen toimii myös ylläpitäjänä Facebookin potilasryhmässä. Hänen mukaansa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä eli bipolaarisesta häiriöstä on viime vuosina alettu puhua avoimemmin.

– Siinä auttavat nimenomaan nämä julkkisten kaapistatulot. Aina silloin vertaistukiryhmät ja Facebook-ryhmät täyttyvät keskustelusta: jokainen haluaa jakaa tarinansa.

Anttosen mukaan tarinan kertominen voi auttaa todella paljon. Oman sairauden tunteminen on edellytys sille, että hoito tehoaa. Vain noin puolet kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista tietää itse olevansa psyykkisesti sairaita.

Itsetuhoisuus vei 14-vuotiaana sairaalaan

Kuluu keskimäärin kahdeksan vuotta oireiden alkamisesta, että kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastunut saa oikean diagnoosin. Anttosen sairaus kulki ensin pitkään nimellä epävakaa persoonallisuushäiriö.

Anttonen oli ensimmäisen kerran sairaalassa jo 14-vuotiaana itsetuhoisen käytöksen takia. Oikea diagnoosi, kaksisuuntainen mielialahäiriö, varmistui vasta vuonna 2003, kun hän oli 27-vuotias.

Usein lääkehoito on elinikäinen.

– Minulla on Cheekin kanssa sama Ketipinor-lääke. En nuku, ellen ota sitä. Kun nukkuu hyvin, mieliala pysyy korkeammalla. Liikakiloja on tullut muutamia, mutta hyödyt voittavat reippaasti, Anttonen kertoo.

Anttonen kertoo voivansa tällä hetkellä loistavasti. Eniten on auttanut aivojen syvien osien sähköstimulaatiohoito, jota hän kokeili ensimmäistä kertaa tänä syksynä.

– Minulla oli pitkä, vaikea masennusjakso. Sitten kävin viisi kertaa sähköhoidossa ja hyppäsin suoraan remissioon eli oireettomuuteen.

Sairaus alkaa masennusjaksolla

Psykiatrian dosentti Marko Sorvaniemi kertoo aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista noin puolet potee lievempää hypomaniaa, puolet vakavampaa maniaa. Manian aikana mieliala kohoaa niin jyrkästi, että mieli suorastaan hajoaa.

– Tällainen ihminen ei pysty kontaktiin, vaan rönsyää ja puhuu koko ajan, eikä nuku lainkaan. Silloin ihminen voi sortua estottomiin tekoihin, joita hän jälkikäteen katuu. Hän voi esimerkiksi ostaa autoja tai käydä vieraissa, Sorvaniemi kertoo.

Toinen ääripää on masennusjakso, jossa mieliala ja jaksaminen romahtaa voimakkaasti. Vaarana on myös itsetuhoisuus.

– Tauti alkaa masennusjaksolla ja tarkentuu kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi, kun tulee ensimmäinen hypomaaninen tai maaninen jakso, Sorvaniemi kertoo.

Sorvaniemen mukaan voidaan puhua kansantaudista. Noin 1,5 prosenttia suomalaisista sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hoitona on usein lääkkeiden ja terapian yhdistelmä.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä on keskimäärin enemmän luovilla aloilla työskentelevillä. Myös esimerkiksi näyttelijä Catherine Zeta-Jones ja urheiluselostaja Tapio Suominen ovat kertoneet avoimesti kärsivänsä sairaudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?