7 niksiä, joiden avulla nukut paremmin – professori paljasti parhaat keinot - Terveys - Ilta-Sanomat

7 niksiä, joiden avulla nukut paremmin – professori paljasti parhaat keinot

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.10.2016 21:01

Unen tärkein osuus ei olekaan aamuyön REM-uni, kuten aiemmin on luultu.

Nukkumaan kannattaa mennä hyvissä ajoin.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että unen tärkein osuus ei olekaan aamuyön REM-uni, kuten aiemmin on luultu.

– Uni on välttämätöntä, koska aivojen toiminta ja keho elpyvät nukkuessa. Viime vuosina eri univaiheille on löydetty rooleja ja on havaittu, että erityisen elvyttävää ja tärkeää on syvä uni, joka ajoittuu unen ensimmäiseen kolmannekseen, Helsingin uniklinikan neurologi, professori Markku Partinen sanoi.

Professori Markku Partinen antoi 7 vinkkiä parhaaseen uneen:

1. Käy iltalenkillä

– On myytti, ettei illalla saisi harrastaa raskasta liikuntaa. Ihminen nukahtaa parhaiten, kun aivojen lämpötila alkaa laskea. Jos hikilenkin jälkeen viilentää itsensä suihkulla, raskaskaan liikunta ei haittaa nukahtamista. Itse asiassa uni on liikunnan jälkeen syvempää ja tervehdyttävämpää.

2. Iltapala alkaa väsyttää

– Syö illalla pieni, kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala, sillä hiilihydraatit edesauttavat nukahtamista.

3. Paras nukahtamisaika on kello 22–23

– Keskimäärin aikuinen ihminen nukkuu 7–8 tuntia. Vuoteessaololle tulee siis varata aikaa vähintään 8 tuntia, ja ihanteellista on, kun uni alkaa kello 22–23:n välillä.

4. Säädä lämpötila

– Ihminen nukkuu parhaiten huoneen ollessa viileä. Kun hengitysilma on viileää, kehon lämpötilakin pysyy viileänä. Käytä kuitenkin samalla unisukkia ja melko lämmintä peittoa, sillä on selvää näyttöä siitä, että jalkateriä lämmittämällä nukahdetaan paremmin ja nukutaan syvemmin.

5. Ota melatoniini ajoissa

– Melatoniinin käytössä tehdään paljon virheitä, ja jopa purkin kyljessä voi lukea, että otetaan tuntia ennen nukkumaanmenoa. Melatoniini kertoo keholle, että nyt alkaa tulla ilta, ja siksi se pitää ottaa tarpeeksi ajoissa. Jos melatoniinia ottaa vaikkapa keskellä yötä kello 24, viesti aivoille on, että nyt vasta alkaa tulla ilta. Tämä vääntää luonnollista rytmiä yhä myöhäisemmäksi, ja ihmisen on tulevaisuudessa entistä vaikeampi käydä nukkumaan.

6. Rentoudu illalla

– Ota tavaksi hengitysharjoitus, jolla poistat ylimääräiset mielessäsi pyörivät ajatukset. Käytä myös muistilappuja sen sijaan että mietit illalla, mitä sinun pitää muistaa seuraavana aamuna.

7. Älä stressaa unen vuoksi

– Ei ole mitenkään vaarallista, jos jonakin yönä unet jäävät liian lyhyiksi. Huonosti nukuttuun yöhön ei kannata kiinnittää huomiota eikä varsinkaan alkaa stressata nukkumaanmenoajoista, sillä pidemmän päälle stressi vain huonontaa unirytmiä.

Tuoreimmat osastosta