Lapsettomuuslääkäri: ”Laskuri ei kerro munasolujen parasta ennen -päivää” - Terveys - Ilta-Sanomat

Lapsettomuuslääkäri: ”Laskuri ei kerro munasolujen parasta ennen -päivää”

Joku voi tulla spontaanisti raskaaksi päälle nelikymppisenäkin, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.

–Kahvipöydässä lapsettomuusasioista ei tarvitse keskustella ollenkaan. Voi olla, että sukulaistädin hyväntahtoinenkin tiedustelu satuttaa, lääkäri muistuttaa.

27.9.2016 14:45

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, että kahta lasta haluavan pitäisi aloittaa yrittäminen 31-vuotiaana.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen muistuttaa, ettei mikään laskuri kerro, missä vaiheessa oma hedelmällinen aika on ohi.

– Parasta ennen -päivä on olemassa, ja gynekologin pitää tuoda se ilmi. Mutta toiselle päivä tulee hyvin nuorena, kun toinen voi tulla spontaanisti raskaaksi päälle nelikymppisenäkin.

Seuraa sukulaisia ja kuukautiskiertoa

Munasolut eivät rullaa loputtomiin kuin juoksumatto, vaikka pitäisi itsensä timmissä kunnossa. Näin kommentoi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Mervi Halttunen-Nieminen Helsingin Sanomien jutussa.

– Kyllä terveet elintavat ovat silti todella tärkeät. Tupakointi varhaistaa vaihdevuosia ja vähentää munasolujen määrää ja laatua. Normaalipaino on eduksi, ei sen ali eikä yli, Kuivasaari-Pirinen muistuttaa.

Munasolujen viimeisestä käyttöpäivästä voi saada vihiä tarkkailemalla omia sukulaisia. Missä iässä oma äiti on synnyttänyt? Kuinka aikaisin vaihdevuodet ovat alkaneet?

Kuukautiskierron lyhenemistä voi pitää hälytysmerkkinä. Säännöllinen kierto lupaa hyvää, mutta sekään ei yksin takaa, että raskaus onnistuisi. Ajan myötä tilastot käyvät jokaista vastaan.

– Kun näkyy juttuja Hollywood-tähdistä jotka ovat 47-vuotiaina tehneet useamman lapsen, niin tuskin niitä on hedelmöitetty omilla soluilla, Kuivasaari-Pirinen muistuttaa.

”Munasoluja ei taiota hoidoilla lisää”

Tilastofakta on silti, että jos tahtoo useampia lapsia, kannattaa aloittaa yrittäminen ajoissa. Se on Kuivasaari-Pirisen mukaan hyvä havahtua huomaamaan.

On myös yksi virhekäsitys, johon asiantuntijan mukaan syyllistyy moni: Hankin vielä tämän työn, tuon puolison ja tämän työpaikan – voinhan aina turvautua koeputkihedelmöitykseen!

– Jokaisella naisella on tietty reservi munasoluja, jonka kulumisnopeus on yksilöllinen. Munasoluja ei voi taikoa hedelmöityshoidoilla lisää, Kuivasaari-Pirinen muistuttaa.

Asiantuntijan mukaan koeputkihedelmöitys on monelle viimeinen kortti. Usein hoidot ovat myös rankkoja.

– Kaikista pareista ei niihin ole. Se vaatii sinnikkyyttä ja rohkeutta. Silti moni kokee jälkeenpäin, että kannatti edes yrittää.

”Sukulaistädin hyväntahtoinenkin tiedustelu voi satuttaa”

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksesta, jossa lapseton 33-vuotias nainen kommentoi, ettei lasten hankkimiseen saisi painostaa. Lapsettomuutta isompi riski on, että ajautuu paniikissa tekemään lapsia väärän miehen kanssa.

Kuivasaari-Pirinen on samaa mieltä syyllistämisestä. Jos nainen päättää lykätä lasten hankkimista, tätä ei saisi leimata itsekkääksi.

Pelkkiä laskureita tuijottamalla ihminen unohtuu.

– Esimerkiksi elämäntilanne ei niissä näy: onko kumppania ja onko ylipäätään valmis hankkimaan lapsia.

Gynekologin tehtävä on kysellä lapsihaaveista, ei painostaa. Sama koskee asiantuntijan mukaan arkikeskusteluja. On asiatonta kysellä, että eikö teidänkin olisi jo korkea aika yrittää.

– Kavahdan aina, kun kuulen, että annetaan ulkopuolelta tällaisia ohjeita. Se on yksinomaan pariskunnan oma asia. Kahvipöydässä näistä ei mielestäni tarvitse keskustella ollenkaan. Voi olla, että sukulaistädin hyväntahtoinenkin tiedustelu satuttaa.

Oletko kokenut paineita siitä, että kolmenkympin korvilla ”pitäisi” aktivoitua yrittämään lasten hankintaa – ja vielä mielellään onnistua omin avuin? Keskustele alla olevassa kommenttiketjussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?