Aivoinfarkti voi iskeä nuorellekin – onko sinulla nämä salakavalat riskitekijät? - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivoinfarkti voi iskeä nuorellekin – onko sinulla nämä salakavalat riskitekijät?

Nuoremmissa ikäluokissa aivoinfarkteja esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Usein taustalla on harvinaisia perinnöllisiä tekijöitä.

24.9.2016 8:30

Aivoinfarkti voi tulla minkä ikäiselle ihmiselle hyvänsä, mutta se on erittäin harvinainen alle 20-vuotiailla.

– Se on niin harvinainen näin nuorille, että akuuttidiagnoosi menee aika usein pieleen, koska aivoinfarktia ei osata epäillä, kertoo Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Aivoinfarktin taustalla olevat syyt ovat nuorilla aivan erilaiset kuin vanhemmilla ihmisillä. Puolessa alle 30-vuotiaiden aivoinfarktitapauksista syy jää kokonaan selviämättä.

Suomi on mukana tutkimushankkeessa, jossa selvitellään nuoren iän salasyntyisen aivoinfarktin tautimekanismeja. Tähän mennessä on selvinnyt, että useimmilla potilailla salasyntyisen aivoinfarktin taustalla on eteisvärinä eli sydämen rytmihäiriö.

– Ikäihmisillä tavallisin syy on valtimotauti kaulavaltimoissa ja verenpainetaudin aiheuttama pienten suonten tauti aivojen sisällä. Näitä kumpaakaan ei nuorilla esiinny, vaan heillä suonen tukos voi johtua esimerkiksi pienten tapaturmien aiheuttamasta valtimon sisäseinämän repeytymästä, Roine selittää.

Aivoliiton ylilääkärin mukaan toinen nuoren aivoinfarktin taustalla piilevä syy voi olla esimerkiksi sydämen väliseinän aukko, jota kautta laskimotulppa pääsee aivojen verenkiertoon. Nuorilla aivoinfarktin taustalta löytyy usein myös harvinaisia perinnöllisiä tulppariskitekijöitä. Perinnöllinen hyytymishäiriö on noin kahdella prosentilla väestöstä.

Seulo ainakin nämä riskitekijät

Suurimpaan osaan aivoinfarktin riskitekijöistä ihminen voi vaikuttaa itse, ylilääkäri lohduttaa.

– Jos tehdään kaikki voitava riskitekijöiden hallitsemiseksi väestötasolla pystytään 80 prosenttia kaikista aivoinfarkteista estämään. Korkean riskin potilailla jopa 90 prosenttia aivoinfarkteista pystytään estämään.

Aivoinfarktin suurimmat riskitekijät ovat:

1. Korkea verenpaine

2. Sydänsairaudet, erityisesti eteisvärinä

3. Kovat eläinrasvat, korkea kolesteroli

4. Tupakointi

5. Liikunnan puute

6. Ylipaino

7. Diabetes

Roineen mukaan muitakin riskitekijöitä on. Hyytymishäiriö yhdistettynä e-pillereiden tai muiden hormonivalmisteiden käyttöön lisää riskiä olennaisesti. Nuoremmissa ikäryhmissä aivoinfarktit ovat tavallisempia naisilla kuin miehillä.

– Esimerkiksi nuorella naisella, jolla on perinnöllinen hyytymishäiriö, aurallinen migreeni, ja hän käyttää e-pillereitä ja tupakoi, riski on satakertainen verrattuna siihen, ettei ole mitään näistä riskitekijöistä. Tämä koskee kaikkein nuorimpia ihmisiä.

Myös stressi, erilaiset tulehdukset, nestehukka, liikkumattomuus esimerkiksi sairauden tai pitkän lentomatkan vuoksi lisäävät aivoinfarktin riskiä.

Tärkeintä on nopea hoito

Aivoinfarktista voi tänä päivänä toipua täysin, Roine kertoo. Tärkeintä on, että hakeutuu mahdollisimman nopeasti hoitoon. Liotushoidetuista potilaista yli puolet toipuu oireettomiksi.

– Ainoa oikea tapa toimia on soittaa 112, jos läheisellä havaitsee akuutin aivoverenkiertohäiriön oireita. Potilaan oma toimintakyky useimmiten menee siinä tilanteessa, joten vastuu jää läsnäolijoille.

Jos havaitsee yhdenkin näistä oireista, hoitoon tulee hakeutua mahdollisimman nopeasti: toispuoleinen raajaheikkous, kasvojen toispuoleinen heikkous tai äkillinen puheentuoton häiriö.

– Oireita on muitakin, mutta jos edes nämä tunnistetaan, potilaat saadaan niin sanotun ultranopean hoitoketjun piiriin. Jokainen minuutti huonontaa ennustetta. Paras tulos tulee silloin, jos hoitoon pääsee tunnin kuluessa oireiden alusta. Silloin ylivoimainen enemmistä toipuu täysin oireettomiksi.

Muita tyypillisiä aivoinfarktin oireita ovat esimerkiksi äkillinen näön hämärtyminen toisessa silmässä tai toispuoleisen näkökentän puutos. Jos liotushoitoon ei ehdi 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, ei ole enää juurikaan mitään tehtävissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?