Terveys

HS: Atkinsin dieetti voi vaikuttaa dramaattisesti vaikeisiin lihassairauksiin

Julkaistu:

Atkinsin dieetti
Vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio voi hidastaa vakavien lihassairauksien etenemistä, paljastaa Helsingin yliopiston tuore tutkimus.
Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta uutisoi Helsingin Sanomat. Tutkimus julkaistiin EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Tutkijat testasivat dieettiä aikuisten lihassairauksiin, jotka johtuvat solujen mitokondrioiden toimintahäiriöistä.

Tulokset hämmästyttivät tutkijoita: dieetti hidasti merkittävästi sairauden etenemistä. Tutkimuksessa oli mukana viisi samanatyyppisestä, geenivirheen aiheuttamasta lihassairaudesta kärsivää potilasta.

– Hämmästyttävää oli joka tapauksessa se, miten nopeasti pelkkä ruokavalio muokkasi lihasta, toteaa tutkimuksen vetäjä, professori Anu Wartiovaara Helsingin Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitokondrio on solun voimalaitos. Sen häiriöt aiheuttavat monia sairauksia, kuten epilepsioita, hermoston rappeumasairauksia ja sydänsairauksia. Lisäksi ryhmään kuuluu useita vaikeita lastentauteja, joihin Atkins ei Wartiovaaran mukaan kuitenkaan tehoa.

Suurempi lihasvoima vielä parin vuoden jälkeen

Tutkimus piti kuitenkin lopettaa kahden viikon jälkeen, sillä jo parin ensimmäisen päivän jälkeen tutkittavien lihaksia alkoi särkeä. Heidän lihaksissaan alkoi myös näkyä vaurioiden merkkejä.

– Päättelimme, että kaikkein sairaimmat lihassyyt olivat niin riippuvaisia sokerista, että ne eivät pystyneet olemaan ilman sitä, Wartiovaara kertoo.

Lyhyenkin dieetin vaikutus oli kuitenkin hämmästyttävä. Potilaiden lihasvoima oli vielä 2,5 vuoden kuluttuakin hiukan suurempi kuin ennen tutkimusta. Lihakset eivät parantuneet kokonaan, mutta vähäsokerinen ruokavalio stimuloi lihasten uudistumista.

Wartiovaaran mukaan selitys on se, että kun sokeri poistettiin, sairaimmat solut vahingoittuivat. Tämä lisäsi toimivien solujen suhteellista määrää.

Voi auttaa tervettäkin

Tutkimuksessa oli viiden potilaan lisäksi kymmenen tervettä, jotka jatkoivat Atkinsin dieettiä kuukauden ajan. Myös heidän lihastensa aineenvaihdunta parani.

– Kaikki laihtuivat hiukan, vaikka se ei ollut kokeen tarkoitus. Mitokondrioiden määrä kasvoi silmämääräisesti mikroskoopilla tarkasteltuna ja hapenottokyky parani, Wartiovaara sanoo.

Vaikutus oli kuitenkin kaksiteräinen: Atkinsin dieetti saattaa tuottaa lihasvaurion terveelle ihmiselle, jolla on piilevä mitokondriotauti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt