Onko pumppusi kunnossa? 7 merkkiä, jotka voivat enteillä sydänongelmia

Näyttäydy lääkärissä varsinkin, jos sinulla on listalta useita oireita samanaikaisesti.

Kun sydän on terve, se jaksaa pumpata verta vaivatta. Opettele tunnistamaan merkit, jotka voivat enteillä esimerkiksi sydäninfarktia.

21.9.2016 15:52

1. Äärimmäinen väsymys

Kuvittele paha flunssa ja siitä seuraava uupumus. Tämä uupumus vain ei häviä mihinkään. Se on aivan toista luokkaa kuin väsymys univajeen takia tai rankan treenin jälkeen.

Voimakkaaseen uupumukseen on monia syitä, mutta toisinaan aiheuttaja voi olla sydänongelmista johtuva hapenpuute, sanoo kardiologi Suzanne Steinbaum.

– Sydän ponnistelee, kun se yrittää kierrättää verta koko keholle, Steinbaum sanoo Health-julkaisulle.

2. Kipu rinnassa tai muualla yläruumiissa

Rintakipu on tavallisin sydäninfarktin merkki. Se voi kuitenkin johtua monista muistakin syistä, esimerkiksi närästyksestä.

Sydäninfarktiin liittyvä kipu voi myös säteillä käsivarsiin, leukaan, päähän tai selkään. Toiset raportoivat hammas- tai leukakipua. Joskus muut säryt voivat tulla sydäninfarktissa ilman rintakipuakin, kirjoittaa Medicinenet.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan migreeni herkistää varsinkin naiset sydänkohtauksille.

3. Jalat ja nilkat turpoavat

Jalkojen turpoaminen voi johtua lukemattomista eri syistä, kuten raskaudesta tai siitä, että matkustat pitkiä aikoja etkä pääse liikkumaan. Myös jotkin verenpaine- ja diabeteslääkkeet voivat turvottaa.

Jalkojen turvotus voi olla merkki myös sydämen vajaatoiminnasta, joka aiheuttaa laskimopaineen kohoamista.

– Yleensä sydänongelmiin liittyvässä jalkaturvotuksessa on mukana muitakin oireita, kuten hengästyneisyyttä ja uupumusta, muistuttaa sydän- ja verisuonitautien erikoislääkäri Michael Miller Health-julkaisulle.

4. Huimaa, silmissä mustenee

Huimauksen syynä voivat olla vaikkapa alhainen verenpaine, sisäkorvan ongelmat tai anemia. Mutta käväise lääkärillä, jos huimaus on toistuvaa. Oire voi joskus kieliä esimerkiksi verisuonien ahtaumista.

5. Sykkeesi on epäsäännöllinen

On ihan normaalia, että stressi tai jännitys saa sydämen tykyttämään tai jättämään pari lyöntiä välistä.

– Yleensä epäsäännöllinen syke on merkki jostain vaarattomasta, kuten univajeesta tai liiasta kofeiinista, tohtori Vincent Bufalino muistuttaa Webmd-julkaisulle.

Mutta jos rytmi takkuilee vähän väliä ja pidempiä aikoja kerrallaan, kannattaa poiketa lääkärissä. Epäsäännöllinen syke voi joskus olla merkki hoitoa vaativasta eteisvärinästä. Eteisvärinä puolestaan on syytä hoitaa: se on muun muassa yleinen aivoinfarktin aiheuttaja.

– Kaikkien yli 65-vuotiaiden pitäisi ruveta säännöllisesti tunnustelemaan pulssiaan. Se on oireettoman eteisvärinän seulontaa halvimmillaan, ylilääkäri, professori Pekka Raatikainen Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksesta sanoo aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa.

6. Hengästyt, vaikka olet kovassa kunnossa

Loppuuko happi portaissa, vaikka kuinka urheilet? Astma, anemia tai infektio voi saada suorituskyvyn laskemaan, mutta joskus raju hengästyneisyys voi kieliä sydämen läppäviasta.

7. Pahoinvointi, närästys, vatsakipu

Yksinään nämä oireet harvoin kertovat sydänongelmista, mutta toisinaan ne tulevat sydäninfarktissa muiden oireiden kylkiäisinä.

Muita merkkejä, jotka voivat vihjata sydänvaivoista, ovat liikahikoilu, kuorsaaminen ja jatkuva yskä. Ne ovat harvoin yksinään merkkejä mistään vakavasta. Käy lääkärin pakeilla varsinkin, jos sinulla on listalta monia oireita yhdessä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Webmd, Health.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?