Maidon rasvat eivät ole välttämättä sydänriski – kasvirasvat silti parempia

Tuoreen tutkimuksen mukaan maitotuotteiden rasvat eivät välttämättä suurenna sydänriskejä kuten muut eläinperäiset rasvat.

Maito ei olekaan pahin, vaikka iso osa siitä on kovaa rasvaa.

20.9.2016 10:00

Maitotuotteista saatavat rasvat eivät silti ole yhtä terveellisiä kuin kasvirasvat, tutkimustulokset osoittavat.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Ne perustuvat kolmen tutkimuksen ja yhteensä yli 180 000 naisen ja 44 000 miehen 20 vuotta kestäneeseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin neljän vuoden välein.

Verrattuna energiamäärältään samaan määrään hiilihydraatteja maitorasvat eivät suurentaneet riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin tai aivoverenkierron häiriöihin. Riskit sen sijaan suurenivat, jos maitorasvoja vaihtoi muihin eläinperäisiin rasvoihin.

Kun maitorasvoja vaihtoi monityydyttymättömiin rasvoihin, joita saa kasvi- ja kalaöljyistä, sairastumisriskit puolestaan pienenivät.

Tutkimuksen havainnot viittaavat siihen, ettei maitotuotteiden syöminen automaattisesti suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä, vaikka ne sisältävät myös haitallisia rasvoja. Kaikista parasta kuitenkin olisi lisätä terveellisiksi tiedettyjen kasvi- ja kalarasvojen käyttöä ja vähentää muita rasvoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?