3 syytä: Tämän vuoksi positiivinen ajattelu voi olla todella haitallista - Terveys - Ilta-Sanomat

3 syytä: Tämän vuoksi positiivinen ajattelu voi olla todella haitallista

Positiivinen ajattelu voi olla jollekin avain onneen, mutta toiselle se voi olla valtavan vahingollista.

Ainainen positiivisuus ei välttämättä ole hyväksi.

17.9.2016 5:31

Muistatko vielä paidat ja pipot, joissa luki tikkukirjaimin viesti ”positiivisuus on perseestä”? Hassunhauskalla väitteellä voi hyvinkin olla vinha perä. Newsweek näet kertoo laajassa artikkelissaan, millaisia negatiivisia vaikutuksia väkinäisellä positiivisuudella ja yltiöpositiivisuudella voi olla. IS listasi niistä kolme.

1. Syyllisyys ja syyllistäminen

Kirjakauppojen hyllyt ovat väärällään elämäntapaoppaita, joissa kerrotaan positiivisuuden olevan oma valinta. Tuo näkemys on yleistynyt siinä määrin, että valinnan tekemättä jättäminen johtaa usein sosiaaliseen stigmaan.

Tällainen näkemys aiheuttaa helposti syyllisyyden tunteita masennusta sairastaville tai ahdistuksesta kärsiville. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että negatiivisten tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen – vaikkapa liittyen parisuhteeseen tai sairauteen – vaikuttaa positiivisesti yleiseen mielenterveyteen tällaisilla henkilöillä.

Positiivinen ajattelu voi olla jollekin avain onneen, mutta toiselle se voi olla valtavan vahingollista. Artikkelin mukaan tietyt asiantuntijat nimeävät onnettomuudesta tai negatiivisista tunteista kumpuavan syyllisyyden syyksi masennukseen sairastuneiden määrän kasvamiseen Yhdysvalloissa. Kaiken lisäksi henkilöt, jotka uskovat tunteiden olevan tahdonvoimalla säädeltävissä, syyttävät itseään herkästi negatiivisista tuntemuksistaan.

2. ”Kaksoisisku” tekee surusta kahta kauheampaa

Maailmansotien jälkeen psykologiassa keskityttiin pitkään tarkastelemaan ihmisten pahoinvointia ja parantamaan sairauksia. 1950-luvulla alkunsa saanut positiivisen psykologian suuntaus taas syntyi tarpeesta selvittää, millä tavoin psykologia voisi lisätä hyvinvointia ihmisen voimavaroja ja vahvuuksia hyödyntämällä.

Newsweekin mukaan positiivinen ajattelu voi olla positiivisen psykologian yksinkertaistettu versio. Ja vasta viime vuosina on huolestuttu siitä, että tällä yksinkertaistetulla versiolla voi olla enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia.

Professori Barbara Heldin mukaan kyse on positiivisen ajattelun tyranniasta.

– Kulttuurissamme siedetään huonosti niitä, jotka eivät hymyile vaikeuksia kohdatessaan.

Heldin mukaan ihmisten odotetaan pääsevän nykyään nopeasti yli hyvinkin traumaattisista kokemuksista. Tyrannia toimii kahdella tasolla.

– Ensin tulee suru. Sen jälkeen tulee syyllisyys siitä, ettei osaa olla kiitollinen kaikesta, mitä on jo saanut elämässä. Tämä on kaksoisisku, ja se jälkimmäinen isku tekee pahempaa jälkeä, Held kertoo.

3. Positiivisuus voi tappaa keskustelun

Psykologian professori Julie Norem on tutkinut, miksi jotkut ihmiset reagoivat negatiiviseen lähestymistapaan positiivista psykologiaa paremmin. Tätä tutkiessaan hän on kehittänyt defensiivisen pessimismin käsitteen.

Defensiivisesti ajatteleva pessimisti käy ennalta läpi kaikki mahdolliset tavat, joilla asiat voivat mennä pieleen. Tämä prosessi lievittää Noremin mukaan ahdistusta ja auttaa välttämään yleisimpiä sudenkuoppia. Pakotettu optimismi tai positiivisuus taas tutkitusti heikentävät suorituksia esimerkiksi matemaattisissa tehtävissä ja tikanheitossa.

Noremin mukaan suuri osa positiivisen psykologian lähestymistavoista on suunniteltu saamaan ihmiset paremmalle tuulelle. Positiivisuus kuitenkin tappaa hänen mukaansa nopeasti keskustelun.

– Jos jollakulla on huono päivä, siitä puhuminen todella auttaa. Mutta koska jatkuvan positiivisen ajattelun idea on kyllästänyt yhteiskunnan, kukaan ei kuuntele, Norem kärjistää.

Noremin mukaan tärkeintä positiivisen ajattelun tyranniaa vastaan taistelemisessa on ymmärtää, että elämän vaikeisiin kysymyksiin ei välttämättä ole helppoja vastauksia. Ei ole väärin tuntea pahaa oloa, kun elämä lyö vasten kasvoja.

– Ei koko ajan tarvitse olla positiivinen. On epärealistista luulla, että voi olla onnellinen koko ajan. Ei onnettomuus ole luonteen heikkoutta vaan vain yksi sävy tunne-elämän kirjossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?