Professori Fogelholm iloitsee USA:n sokeriteollisuuden salaliiton paljastumisesta – kertoo, miten Suomessa toimittiin

Tuore tutkimus väittää, että Yhdysvalloissa on pimitetty sokerin haittoja. Professori Mikael Fogelholm kommentoi, että Suomessa sokerin käyttöä on kehotettu rajoittamaan jo vuosikymmenet.

Yhdysvaltalaiset sokeriteollisuuden edustajat käyttivät 1960-luvulla merkittäviä summia sokerin haittavaikutuksia vähätelleen tieteellisen tutkimuksen rahoittamiseen, selvisi tällä viikolla julkistetusta tutkimusartikkelista.

Sokeriteollisuuden ja tutkijoiden välisestä salaliitosta kertova tutkimusartikkeli julkaistiin maanantaina lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Otsikolla Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research julkaistu artikkeli väittää amerikkalaisen sokeriteollisuuden etujärjestön rahoittaneen 1960-luvulla tehtyä tieteellistä tutkimusta, jossa sokerin vaikutukset sydänongelmien kehittymiseen jätettiin huomiotta. Samalla korostettiin tyydyttyneen rasvan saannin ja sydänsairauksien yhteyttä.

”Suomessa suositus ollut sama kymmeniä vuosia”

Suomessa sokerin käyttöä on kehotettu rajoittamaan vuosikymmenten ajan, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Saantisuositus on ollut suunnilleen sama kymmeniä vuosia, eli korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergiasta. Se tarkoittaa aikuisella noin 50:tä grammaa.

Yhdysvalloissa sokeria kulutetaan reippaammin: esimerkiksi virvoitusjuomia juodaan eniten maailmassa.

– Sokerin kulutukseen on suhtauduttu siellä aika löyhästi. Joissakin vanhemmissa yhdysvaltalaisissa suosituksissa puhuttiin jopa, että sokerin osuus tulisi olla alle 25 prosenttia kokonaisenergiasta. Se on aivan eri sfääreissä kuin meidän suosituksemme, Fogelholm vertaa.

Suomalaisia kehotettiin 1960–70-luvuilla rajoittamaan sokerin käyttöä lähinnä karieksen vuoksi ja siksi, että sokeri sisältää paljon energiaa.

– Myöhemmin näiden kahden perustelun rinnalle ovat tulleet sydän- ja verisuonisairaudet sekä kakkostyypin diabetes.

Suomalaiset rasvatutkimukset eivät kytköksissä sokeriin

Fogelholm muistuttaa, että kun Yhdysvalloissa tuodaan nyt esiin, että rasvan vaaroja on korostettu jotta huomio siirtyisi pois sokerista, Suomessa rasvan haittoja on tuotu esiin tutkimuksissa, jotka eivät ole olleet kytköksissä sokeriin.

– Meillä 60-luvulla rasvan haittoja herätti pohtimaan tutkimusnäyttö, jossa tutkittiin nimenomaan rasvaa eikä sokeria. Aika paljon tutkittiin interventioina rasvan laadun merkitystä esimerkiksi sydäntautiriskitekijöiden kannalta tai sydänkuolleisuuden kannalta, ja nämä tutkimukset näyttivät selkeästi sen, että rasvan laatu on olennainen asia.

– Ehkä silloin tehtiin vähän se tulkintavirhe, että kysymyksessä olisi ollut tyydyttyneen rasvan itsenäinen rooli, kun nyt todennäköisesti on näytetty, että kyse on kovan ja pehmeän rasvan suhteesta. Joka tapauksessa tulkinta on ollut hyvin irrallinen sokerista, Fogelholm toteaa.

”Elintarviketeollisuus vanhaan aikaan painostanut”

Professorin mielestä on kuitenkin hyvä, että tutkijoiden ja elintarviketeollisuuden vanhat kytkökset paljastuvat.

– Jo aiemminkin on tiedetty, että vanhaan aikaan elintarviketeollisuus on rahoittanut tutkimuksia ja painostanut. Ilman muuta on hyvä, että tällaiset asiat tuodaan esiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?