Tutkimus: Kävelytyylisi voi paljastaa, kuinka aggressiivinen olet - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Kävelytyylisi voi paljastaa, kuinka aggressiivinen olet

Käveletkö hillitysti sipsuttaen vai reippaasti harppoen? Tuoreen tutkimuksen mukaan askelluksesi voi kertoa, kuinka nopeasti vihasi kiehahtaa.

Jos kävelytyyli paljastaa ihmisen salat, sama toimii toisinkin päin: teemme pikaisia päätelmiä toisen luonteesta tämän liikkumistavan perusteella.

14.9.2016 17:03

Kävelytyyli on yksi ihmisen tavaramerkki. Se on niin yksilöllinen, että se voi jopa paljastaa henkilöllisyyden melko tarkasti. Portsmouthin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kävelytyyli voi paljastaa jopa aggressiivisuuden eli taipumuksen vihamielisyyteen.

Tutkimuksessa koehenkilöt kävelivät normaalia vauhtiaan juoksumatolla ja heidän liikkumistaan kuvattiin ja analysoitiin. Lisäksi henkilöt tekivät aggressiivisuutta mittaavan kyselyn ja tunnetun ”Big Five” -persoonallisuustestin, joka mittaa muun muassa ulospäinsuuntautuneisuutta ja neuroottisuutta.

TUTKIMUKSESSA selvisi, että sekä ylä- että alavartalon liioiteltu liikekieli, etenkin kehon kiertoliike, oli yhteydessä aggressiivisuuteen. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Science Daily.

– Kävellessä keho kiertyy luontaisesti. Kun vasen jalka astuu eteen, vasen puoli lantiosta seuraa mukana. Vasen hartia kääntyy taakse ja oikea tulee eteen, jotta tasapaino säilyy. Aggressiivisen henkilön kävelyssä tämä kiertoliike on liioitellun suuri, johtava tutkija Liam Satchell toteaa Science Daily -julkaisulle.

OSITTAIN kyse voi olla myös hämäämisestä. Joidenkin tutkimusten mukaan voimme oppia teeskentelemään kävelytyylin, joka viestii haavoittumattomuutta, kirjoittaa BBC. Päättelemme myös kävelytyylin perusteella pikaisesti toisesta tämän luonteenpiirteitä.

Tutkimus oli pieni ja tulokset alustavia, mutta kiehtovia.

– Emme tiedä muita vastaavia esimerkkejä, joissa kävelytyylin olisi osoitettu korreloivan persoonallisuutta. Tarvitaan lisätutkimuksia, Satchell sanoo Science Daily -julkaisulle.

Satchellin mukaan kävelytyylin ja aggression suhdetta voitaisiin käyttää esimerkiksi rikosten ehkäisemisessä: turvallisuusalan henkilöstö voitaisiin opettaa tunnistamaan ”vihaiset kävelijät”. Jos siis uusissa tutkimuksissa yhteys vahvistetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?