Nuorten ja naisten luovuttama veri voi lisätä potilaan kuolemanriskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Nuorten ja naisten luovuttama veri voi lisätä potilaan kuolemanriskiä

Potilaat, jotka saavat verensiirrossa nuorten ja naisten luovuttamaa verta, saattavat olla muita suuremmassa vaarassa menehtyä.

Havainnot ovat hämmästyttäviä, mutta samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu myös elinsiirroista.

13.9.2016 10:01

Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa yhteys havaittiin seitsemän vuoden seurannan aikana.

Kanadalaisten havainnot ovat hämmästyttäviä, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu elinsiirtoja. Luovuttajan ikä saattaa vaikuttaa esimerkiksi sydän-, keuhko- tai munuaissiirron saavien ennusteeseen.

Kantasolusiirroissa sekä ikä että luovuttajan naissukupuoli on yhdistetty riskeihin.

Haitat kasaantuivat

Nyt julkaistut tulokset perustuvat tietoihin neljässä kanadalaissairaalassa vuosina 2006–2013 tehdystä 190 000 punasolusiirrosta. Siirtoja sai 30 000 potilasta, ja ne olivat peräisin 81 000 eri luovuttajalta.

Verrattuna potilaisiin, jotka saivat verensiirron 40–50-vuotiaalta luovuttajalta, alle 30-vuotiaan verta saaneiden riski menehtyä seurannan aikana oli 6–8 prosenttia suurempi.

Samansuuruinen vaikutus havaittiin potilailla, joille siirrettävä veri oli peräisin naispuoliselta luovuttajalta. Vaikutukset myös kasaantuivat potilailla, jotka saivat useita kertoja alle 30-vuotiaan tai naisen verta.

Iäkkäät luovuttajat terveempiä?

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteydet johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Iäkkäämmät luovuttajat ovat usein terveempiä kuin nuoret luovuttajat: nuorten joukossa on enemmän luovuttajia, joiden terveysongelmat eivät ole vielä tulleet esiin.

Naisluovuttajien kohdalla havainnot saattavat esimerkiksi johtua sukupuolieroista siinä, miten punasolut reagoivat altistuessaan adrenaliinille. Toisin kuin miesten punasolut, naisten punasolut hieman heikentyvät adrenaliinin vaikutuksesta. Tämä saattaa olla yhteyden taustalla, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole.

Suuri merkitys maailmanlaajuisesti

Joka vuosi eri puolilla maailmaa siirretään yhteensä yli 100 miljoonaa yksikköä punasoluja. Vaikka 6–8 prosenttia suurempi kuolleisuus ei kuulosta kovin suurelta yksilötasolla, suuremmassa mittakaavassa sen vaikutus voi olla merkittävä.

Tutkijat toivovatkin lisätutkimuksia aiheesta, jotta paremmin tunnistettaisiin, mitkä tekijät tarkalleen selittävät nuorten ja naisten vereen liittyvät riskit. Tällöin ne voitaisiin huomioida ja torjua.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?