Terveys

Tutkijat: Kohtuullisen juomisen haitat voi torjua 2,5 tunnin viikoittaisella tehokkaalla hikiliikunnalla

Julkaistu:

Suomalaisen asiantuntijan, liikunnan terveysvaikutuksista väitelleen Ilona Mikkolan mukaan tulokset ovat mielenkiintoisia ja alkuperäinen julkaisufoorumi on arvostettu.
Kahden yliopiston tutkijat testasivat, voisiko oikealla harjoittelulla kumota alkoholin käytön haittoja. Tutkimuksessa olivat mukana australialainen University of Sydney ja brittiläinen University College London.

Yliopistojen tutkijat kokosivat aineiston vuosina 1994–2006 tehdyistä tutkimuksista, joissa oli tutkittu yli 40-vuotiaiden ihmisten alkoholinkulutusta ja fyysistä harjoittelua. Fyysiseksi harjoitteluksi laskettiin tavallinen kävely ja varsinainen sykettä nostava harjoittelu eli hikiliikunta sekä kilpaurheilu.

Tutkimuksesta raportoi British Journal of Sports Medicine. Tutkimustuloksista uutisoi The Huffington Post.

Laaja aineisto

Aineistossa oli yhteensä 36 370 kyselytutkimukseen vastaajaa. Heistä 5 735 oli kuollut. Tutkijoiden mukaan aineiston osoitti, että mitä suurempi viikoittaisen nautitun määrä oli ollut, sitä suurempi oli todennäköisyys kuolla syöpään, siinäkin tapauksessa, että alkoholin kokonaiskulutus olisi jäänyt alle virallisten riskirajojen. Miehillä alkoholinkäytön riskirajaksi oli määritelty on 21 annosta ja naisilla 14 annosta viikossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mukana oli monenlaisia alkoholin kuluttajia

Satunnainen alkoholinkäyttö laski yleisesti kuolemanriskiä ja riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Satunnainen alkoholinkäyttö ei kuitenkaan laskenut riskiä kuolla syöpään.

Tutkituista 14,6 prosenttia oli koko elämänsä raittiina olleita tai juomisen myöhemmin kokonaan jättäneitä. 13,3 prosenttia kaikista oli puolestaan niitä, joiden alkoholin kulutus ylitti viikoittaiset riskirajat.

Liikunta kumoaa alkoholin terveysriskejä

Tutkimuksen tulos oli se, että kuoleman riski vaihteli sen mukaan, miten paljon tutkittavat harjoittelivat. Minimiraja hyödylliseksi alkoholin vaikutuksia estäväksi liikunnaksi oli 2,5 hikiliikuntaa viikossa.

Suomalaisasiantuntija: Mielekäs aihe ja julkaisufoorumi luotettava

Suomalaisasiantuntija, lääketieteen tohtori Ilona Mikkola väitteli liikunnan terveysvaikutuksista vuonna 2011 Oulun yliopistossa. Häntä kyseinen tutkimus kiinnostaa, vaikka hän ei ole vielä ehtinyt perehtyä tutkimuksen metodeihin tai muuten tarkemmin siihen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tulokset ovat mielenkiintoisia ja alkuperäisjulkaisufoorumia pidetään ihan arvostettuna, hän kuitenkin painottaa.

Ilona Mikkolan omassa väitöstutkimuksessa olivat aineistona varusmiehet.

– Kyseinen alkoholin käytön ja liikunnan tutkimus on erittäin ajankohtainen ja mielekäs aihe, hän korostaa.

Eniten juovat eivät enää hyödy liikunnasta

Ne jotka joivat vaarallisen suuria määriä eivät enää tutkimuksen mukaan hyötyneet liikunnasta. Ne naiset, jotka joivat yli 35 annosta ja ne miehet, jotka joivat yli 49 annosta viikossa eivät enää hyötyneet liikunnasta alkoholin terveyshaittojen estämisessä.

Tutkijoiden mukaan pitävää johtopäätöstä syistä ja seurauksista ei voi silti tehdä, mutta tulokset viittaavat selvästi siihen, että säännöllinen fyysinen harjoittelulla on terveyttä edistävä ja juomisen terveyshaittoja vähentävä vaikutus.

Mikä on alkoholiannos?

Yksi alkoholiannos eli noin 12 g alkoholia on pieni, 0,33 litran pullo keskiolutta tai siideriä, lasillinen 12 cl mietoa puna- tai valkoviiniä tai 8 cl väkevää viiniä tai 4 cl 40-prosenttista viinaa. Pullo mietoa viiniä sisältää siis 6 annosta ja puolen litran kossupullo 13 annosta. Tuoppi A-olutta sisältää noin 2 annosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt