Outoa vatsakipua? 8 merkkiä, että kärsit vatsamigreenistä

Harvinainen migreenin muoto ei tunnu päässä, vaan vatsassa.

Vahva viite vatsamigreenistä on, jos kivun laukaisevat tutut migreenin aiheuttajat, kuten kofeiini tai kirkas valo.

10.9.2016 8:32

Migreeni, joka jättää pään rauhaan, mutta saa vatsan kramppaamaan. Kuulostaa tekaistulta syyltä jäädä töistä tai koulusta kotiin, mutta on ihan todellinen sairaus.

Vatsamigreenin aiheuttajaa ei tunneta, mutta on arveltu, että mekanismi on sama kuin tavallisessa migreenissäkin. Siksi siihen voivat auttaa tavalliset migreenilääkkeet.

Sairaus on lapsilla suhteisen yleinen: arviolta 4 prosenttia lapsista kärsii siitä joskus. Esiintyvyys vähenee iän myötä. Ne, joilla on usein vatsamigreenejä, kärsivät muita useammin aikuisena tavallisesta migreenistä. Vatsamigreenin esiintymistä ja oireita on myös tutkittu.

Vatsamigreenin tunnistaa näistä oireista:

1. Kohtalainen tai paha vatsakipu, joka kestää 1–3 päivää

2. Pahoinvointi ja oksentelu

3. Heikentynyt ruokahalu

4. Uneliaisuus, haukottelu

5. Päänsärky

6. Kalpeus

7. Tummat varjot silmien alla

8. Ihon punoitus

Yksi vahva viite vatsamigreenistä on se, jos kivun laukaisevat tutut migreenin aiheuttajat. Näitä ovat esimerkiksi alkoholi, kofeiini, kuumuus, kirkas valo ja rankka liikunta.

Vatsamigreeniä on hankala diagnosoida. Sitä esiintyy todennäköisemmin, jos suvussa on taipumusta tavalliseen migreeniin.

Yhden teorian mukaan vatsamigreeni aiheutuu, kun serotoniinin ja histamiinin pitoisuudet elimistössä muuttuvat esimerkiksi stressin takia. Nämä muutokset voivat aiheuttaa sekä pää- että vatsakipua. Myös esimerkiksi liika ilman nieleminen ja suklaan syönti voivat aiheuttaa oireita.

Lähteet: WebMD ja Medicinenet

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?