Täyttä tarua – 4 yleistä harhaluuloa syövästä - Terveys - Ilta-Sanomat

Täyttä tarua – 4 yleistä harhaluuloa syövästä

Syöpä on pahimpia terveysmörköjä ja siksi sen ympärillä velloo myös useita virheväittämiä. Yksittäisillä poppakonsteilla ei syöpäriskiä pääse pakoon.

10.9.2016 14:50

Virheväite 1: Makeutetut ruoat vahvistavat syöpää

Sokeri ei anna syövälle eväitä nopeampaan kasvuun eikä vähentämällä sokeria voi hidastaa syöpäsolujen kasvua. Totta on, että syöpäsolut käyttävät sokeria energianaan, mutta niin tekevät kaikki muutkin elimistön solut. Myöskään keinotekoisten makeutusaineiden osalta ei ole tutkimuksissa havaittu yhteyttä syöpäriskiin.

On järkevää välttää lisättyä sokeria osana terveellistä ruokavaliota ja osana painonhallintaa. Ylipainoisuus lisää riskiä sairastua useisiin syöpiin.

Varsinkin syöpähoitojen aikana ihmisillä voi olla vaikeuksia ylläpitää painoa. Toronton UHN-syöpäkeskuksen ohjeistusten mukaan tällaisessa tilanteessa on aiheellista syödä esimerkiksi kaurahiutaleita fariinisokerilla kyllästettynä. Tämä kokonaisuus tarjoaa useita tärkeitä ravintoaineita kuten proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja.

Virheväite 2: Luomu- ja ”superruoka” suojaavat syövältä

Luomuruoka voi miellyttää makuaistia, mutta syöpäriskiä sillä ei kykene kutistamaan. Ei löydy myöskään tieteellistä näyttöä siitä, että luomutuotteet olisivat ravinteellisesti laadukkaampia verrattuna perinteisiin elintarvikkeisiin.

London School of Hygiene Tropical Medicinen tutkimuksissa ei löytynyt mitään merkittävää terveyseroa viljelykasveissa tai karjassa, kun vertailussa oli luomu- ja tavalliset elintarvikkeet. Ei-luomutuotteet on kuitenkin aiheellista pestä huolella mahdollisten torjunta-aineiden takia.

Ei ole tieteellisesti osoitettu, että yksittäiset ”superruoat” olisivat itsessään syöpää ehkäiseviä lääkkeitä. Joka tapauksessa kannattaa suosia kasviksia ja hedelmiä, sillä ne sisältävät paljon antioksidantteja, jotka voivat korjata soluvaurioita. Syöpää torjuvia antioksidantteja saa paljon myös joistakin mausteista kuten inkivääristä, kanelista, pippurista, oreganosta ja timjamista.

Virheväite 3: Emäksinen ruokavalio ehkäisee syöpää

Pinttyneen uskomuksen mukaan erittäin hapan ruokavalio tekee verestä hapanta, mikä kasvattaisi syöpäriskiä. Happamien ruokien listalta löytyvät muun muassa liha ja maito. Ratkaisuksi on tarjottu emäksisiä elintarvikkeita kuten vihanneksia ja hedelmiä.

Totta on, että syöpäsolut eivät voi elää liian emäksisessä – tai happamassa – ympäristössä, mutta yhtä lailla mahdotonta se on kaikille muille elimistön soluille.

Söimmepä mitä tahansa, elimistö säätelee pH-tasoa oman luonnollisen koodistonsa mukaisesti. Esimerkiksi vatsan täytyy olla pH-arvoltaan hieman hapan, jotta ruoansulatus tapahtuu oikein. Sen sijaan veren täytyy terveellä ihmisellä olla pH-arvoltaan hieman emäksistä.

Syöty ruoka voi vaikuttaa virtsan pH-arvoon, mutta se ei vaikuta veren tai kudosten pH-arvoon.

Virheväite 4: Antiperspirantit ovat riski rintasyövälle

Antiperspiranttien osalta on jonkin verran näyttöä siitä, että ihon läpi voi imeytyä alumiiniyhdisteitä, joiden tiedetään aiheuttavan hormonaalisia muutoksia. Alumiini on näissä tuotteissa yleensä toiseksi yleisin ainesosa, heti veden jälkeen. Tämä on kirvoittanut myös uskomuksia siitä, että antiperspirantit edistäisivät rintasyöpää.

Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan mukaan tutkimukset eivät ole osoittaneet, että alumiinisuolat pystyisivät kulkeutumaan kainalosta hikirauhasia pitkin verenkiertoon ja rintakudokseen asti. Toisin sanoen alumiinilla ei ole tutkimuksissa havaittu yhteyttä rintasyöpään.

Kousa kuitenkin muistuttaa, että noin kolmannes väestöstä ei tarvitse näitä aineita, koska hiki ei haise tai sitä ei erity runsaasti. Kun huolehtii hyvin kainaloiden ja vaatteiden pesusta, näillä aineille ei ole välttämättä tarvetta.

Kolme syövän pääpaholaista:

Tupakka

Pelkästään tupakoinnin lopettamisella voitaisiin vähentää puolet syövistä, vaikka vain 16 prosenttia suomalaisista tupakoi. Tupakointi lisää riskiä sairastua moniin syöpäsairauksiin, ja se on tärkein keuhko-, kurkunpää- ja rakkosyövän syy.

Alkoholi

Syöpäriski nousee käytetyn alkoholimäärän myötä, eli turvarajoja se ei tarjoa. Alkoholin käyttö lisää useiden syöpien, kuten suun ja nielun alueen syövän, kurkunpään, ruokatorven, rintasyövän ja paksusuolisyövän riskiä. Mahdollisesti alkoholi kasvattaa myös maksasyövän riskiä.

Lihavuus

Amerikkalaisten tutkimuksien perusteella lihavuus on yhteydessä noin viidesosaan kaikista syöpäperäisistä kuolemista. Lihavuus lisää muun muassa kohdun, paksusuolen, munuaisen, haiman, sappirakon, kilpirauhasen ja eturauhasen rintasyövän riskiä. Jokaista noin 2–3 kilon nousua kohden riski sairastua etenkin kohtusyöpään suurenee tutkimusten perusteella huomattavasti.

Lähteitä: Suomen syöpäyhdistys, American Cancer Society, Cancer Research UK

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?