Mistä vatsakipuni johtuu? Näin löydät syyn 9 eri vaivaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Mistä vatsakipuni johtuu? Näin löydät syyn 9 eri vaivaan

Tuntuuko kipu syvällä kylkien alla, turvottaako? Päättelemällä voi päästä kivun alkujuurille, mutta vasta lääkäri osaa sulkea syyt täysin pois.

Julkaistu: 6.9.2016 15:48

Opi erottamaan vaaraton kipu vaarallisesta. Mahakivun sijainnista ja tyypistä voi päästä aiheuttajan jäljille.

1. Kipu syvällä kylkien alla

Miltä tuntuu: Kova kipu vatsassa, kyljissä ja/tai selässä. Tuntuu yleensä syvällä ja korkealla kylkiluiden alla, joskus myös nivusissa. Voi tulla myös oksentelua, palelua, lämpöilyä, ripulia, tihentynyttä virtsaamistarvetta, verta tai kipua virtsatessa.

Voi olla: Munuaistulehdus tai munuaiskiviä.

Hoida: Kumpikin vaiva vaatii lääkärikäyntiä. Kumpaakin vaivaa voidaan hoitaa lääkkeillä.

2. Terävä kipu ylävatsassa, röyhtäilyä

Miltä tuntuu: Terävä kipu ja turvotusta ylävatsassa. Röyhtäily voi helpottaa oloa hetkeksi.

Voi olla: Ruoansulatusongelmia.

Hoida: Vähennä raskaita, mausteisia, rasvaisia ruokia ja alkoholin käyttöä, varsinkin iltaisin. Ne pahentavat myös närästystä ja refluksia.

3. Toispuoleinen kipu alavatsassa

Miltä tuntuu: Terävä, toispuoleinen kipu tai pistely alavatsassa lantioluun takana. Kestää minuuteista pariin vuorokauteen. Emättimestä voi tulla vähän verta. Alkaa kuukautiskierron keskivaiheilla.

Voi olla: Ovulaatiokipuja, kun munasolu irtoaa.

Hoida näin: Kuuma kylpy tai kuumavesipullo voi auttaa, samoin tulehduskipulääke. Jos sinulla on runsasta vuotoa keskellä kiertoa tai kipu jatkuu yli kolme päivää, ota yhteys lääkäriin.

4. Kipu oikealla ylävatsassa

Miltä tuntuu: Voimakas kipu ylävatsassa oikealla voi säteillä selkään ja hartioihin. Tulee usein kohtauksina. Voi olla myös oksentelua, lämpöilyä, ihon tai silmien kellastumista, palelua ja kutinaa.

Voi olla: Sappikiviä. Ne ovat nuorilla harvinaisia, mutta 75 vuoden ikään mennessä naisista joka kolmannella ja miehistä joka viidennellä on ollut niitä.

Hoida: Mene lääkäriin. Tämä voi määrätä kivet poistettavaksi leikkauksella. Kipulääkkeet ja sappijohdinta rentouttavat lääkkeet voivat helpottaa.

5. Turvottaa, vessakäynnit vähenevät

Miltä tuntuu: Vatsa turpoaa ja kramppaa. Huono ruokahalu, pahoinvointia. Vessakäyntien väli pitenee.

Voi olla: Ummetusta.

Tee näin: Lisää liikuntaa ja kuituja ja vettä. Rajoita teen, kahvin ja alkoholin käyttöä. Laksatiivi voi auttaa hetkellisesti. Mene lääkäriin, jos laihdut ja ulosteissa on verta.

6. Yökipu ylävatsassa

Miltä tuntuu: Pistemäinen kipu ylävatsassa on pahimmillaan yöllä, usein tulee närästystä. Tyhjä maha pahentaa, syöminen helpottaa oireita. Voi tulla myös pahoinvointia ja oksentelua.

Voi olla: Mahatulehdus tai mahahaava ei ulkustauti.

Hoida: Usein syy on selkeä, esimerkiksi työpaineet tai helikobakteeri. Mene lääkäriin, hoito määräytyy aiheuttajan mukaan. Säännöllinen, rauhallinen syöminen auttaa.

7. Ilmavaivoja, ripulia ja ummetusta

Miltä tuntuu: Ilmavaivoja, vatsa turpoaa ja kiertää. Epämiellyttävä tunne tai kipu vatsassa. Joko ripulia tai ummetusta, tarve päästä äkkiä pöntölle.

Voi olla: Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS).

Hoida: Ruokavaliolla. Rasvaiset ja raskaat ruoat voivat pahentaa oireita. Jotkut saavat avun fodmap-ruokavaliosta: siinä vältellään ruokia, jotka lisäävät ilmavaivoja aiheuttamalla elimistössä ”käymisreaktion”.

8. Kramppeja ja kuumetta

Miltä tuntuu: Vatsakramppeja, toistuvaa ripulia, pahoinvointia ja oksentelua, päänsärkyä ja korkea kuume.

Voi olla: Gastroenteriitti eli maha-suolitulehdus.

Hoida: Lepää ja nesteytä. Apteekista voi ostaa suola- ja nestetasapainoa korjaavia valmisteita. Mene lääkäriin, jos oireet jatkuvat kauemmin kuin muutamia päiviä.

9. Ummetusta ja turvotusta

Miltä tuntuu: Vatsakipua, ilmavaivoja, ummetusta ja turvotusta.

Voi olla: Gluteeniyliherkkyyttä tai keliakiaa. Gluteeni voi aiheuttaa vatsanväänteitä myös yliherkille ei-keliaakikoille.

Hoida: Varaa aika lääkärille testeihin. Keliaakikon pitää noudattaa tiukkaa gluteenitonta dieettiä loppuikänsä. Älä testaa gluteenitonta omin päin, sillä se voi hämätä paljastavat oireet pois.

Muista, että päättelemällä ei voi sulkea aiheuttajaa kokonaan pois. Jos kipu ei hellitä kotikonsteilla, älä jää kotiin arvuuttelemaan vaan käy mieluummin lääkärissä.

Lähteet: Health.com, Healthline, Terveyskirjasto ja Tohtori.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?