Kaksi eri tapaa mitata painoindeksi – tällä laskurilla voit testata molemmat

Painoindeksillä mitataan painon ja pituuden suhdetta. Tämän suhteen selvittämiseen on useampikin eri kaava, joista IS:n laskuriin on poimittu kaksi eri esitystapaa.

5.9.2016 16:13

Toinen kaavoista on vanha tuttu, mutta toinen kaavoista on julkaistu vuonna 2013.

Pyysimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Satu Männistöä kertomaan, mistä tuoreimmassa kaavassa on kyse.

– Vaihtoehtoisissa kaavoissa lähdetään liikkeelle perinteisen painoindeksin problematiikasta; kaava ajattelee ihmisen kaksiulotteisena. Vaihtoehtoisissa kaavoissa yritetään ottaa ihminen huomioon ns. kolmiulotteisempana.

– Uusi kaava antaa pitkille ihmisille pienempiä ja lyhyille suurempia painoindeksilukuja. Se siis ottaa pituuden ääripäitä paremmin huomioon. Suurimmalle osalle erot eivät kuitenkaan ole järin suuria, joten ei ole hirveästi merkitystä, kummalla painoindeksin laskee, Männistö kertoo.

Vuonna 2013 julkaistun kaavan takana on brittiläinen matemaatikko Nick Trefethen. Trefethen sanookin olevansa nimenomaan matemaatikko, eikä kaava perustu lääketieteelliseen tutkimukseen.

Männistön mukaan perinteinen painoindeksin mittaamiseen kehitetty kaava on tärkeä väline terveydenhuollolle.

– Sillä arvioidaan, onko aihetta toimenpiteisiin. Se on halpa ja helppo.

Männistö kertoo, että painoindeksin lisäksi terveydentarkastuksissa olisi hyvä mitata myös vyötärönympärys.

– Painoindeksi ei nimittäin kerro mihin rasva on kertynyt.

Suomen terveydenhuollossa vyötärönympärysrajoina on 100 senttimetriä miehillä ja naisilla 90 senttimetriä. Männistön mukaan joka kolmannella suomalaisella nämä arvot ylittyvät – eli he ovat vyötärölihavia.

Oman painoindeksisi saat katsottua alta. Jos laskuri ei näy alla, voit tehdä sen myös tästä.

Alla painoindeksin rajat taulukkomuodossa. Jos taulukko ei näy alla, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?