Parempaa kuin kolesterolilääke? Tuttu ruokavalio suojaa sydäntä tehokkaasti

Välimeren dieetti suojaa sydäntä tehokkaammin kuin statiinit, väittää uusi tutkimus.

Välimeren ruokakulttuurit ovat tunnettuja hyvistä mauistaan. Bonuksena niistä saa myös pitkää ikää.

6.9.2016 6:13

Välimeren ruokavalio saattaa olla vielä hyvää mainettaankin parempi. Uuden tutkimuksen mukaan se vähentää riskiä kuolla sydäntauteihin tehokkaammin kuin kolesterolilääkkeet eli statiinit. Tutkimus julkistettiin European Society of Cardiologyn konferenssissa.

Välimeren lautasmalli on tuttu oliiviöljystä, runsaista kasvisannoksista, hedelmistä, kokojyväviljoista ja kalasta. Tutkijoiden mukaan ruokavaliota voitaisiin käyttää jopa lääkkeenä statiinien rinnalla.

Välimeren ruokavalion hyötyjä on aiemmin tutkittu lähinnä koko väestön tasolla, keskittymättä riskiryhmiin. Tässä tutkimuksessa mukana oli 1200 ihmistä, jotka kärsivät sydän- ja verisuonitaudeista.

Tulokset olivat lupaavia. Niillä, jotka noudattivat Välimeren ruokavaliota, oli 19 prosenttia pienempi kuolemanriski seurannan aikana kuin niillä, jotka käyttivät kolesterolilääkkeitä ja söivät muun muassa punaista lihaa.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson on suitsuttanut Välimeren dieettiä aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa.

– Niin syövän kuin muidenkin sairauksien ehkäisyn kannalta on järkevää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Välimeren ruokavalio näyttäisi suojaavan erilaisilta sairauksilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?