Diabeteksen hoidossa läpimurto: uudenlaisilla keinoilla 8 elinvuotta lisää

Julkaistu:

Diabetes
Intensiivihoito pidensi potilaiden elinikää ja viivästytti sydän- ja verisuonitauteja.
Tyypin 2 diabetes on salakavala, tappava tauti. Se voi vaurioittaa silmistä varpaisiin ja sisäelimiin. Kööpenhaminan yliopiston tuore tutkimus tuo potilaille toivoa: uudenlainen intensiivihoito pidensi elinikää peräti kahdeksalla vuodella.

Tutkimuksessa oli mukana 160 tyypin 2 diabeetikkoa. ”Intensiiviryhmä” sai tehostettua hoitoa diabetekseen erikoistuneella klinikalla. He saivat myös ohjeita kasvis- ja kalapainotteisen ruokavalion noudattamiseen, liikunnan lisäämiseen ja tupakoinnin lopettamiseen.

Lisäksi intensiiviryhmä sai lääkkeitä muun muassa korkeaan verenpaineeseen, verensokeriin ja rasva-arvoihin.

Kontrolliryhmä sai perinteistä, vähemmän aktiivista hoitoa yleislääkärillä.

Kuolemanriski puolittuu

Ero oli 21 vuoden seurannan jälkeen dramaattinen. Intensiiviryhmäläisten kuolemanriski lähes puolittui verrattuna kontrolliryhmään.

Myös sydän- ja verisuoniongelmat viivästyivät kahdeksalla vuodella.

– Tulos on rohkaiseva. Se korostaa, miten tärkeää on puuttua ja ehkäistä useita riskejä ajoissa, jotta ennuste paranee, sanoo Peter Gaede, yksi ryhmän tutkijoista lausunnossaan.

”Verensokerin hoitaminen ei riitä”

Ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Pirjo Ilanne-Parikan mukaan tanskalaistutkimuksen tulokset ovat ”äärimmäisen tärkeä viesti”. Ne voivat muuttaa miljoonien diabetespotilaiden elämää.

– Pelkkä verensokerin hoito ei riitä. Pitää myös hoitaa tehokkaasti verenpainetta ja veren rasvahäiriöitä. Tarvitaan myös ohjeita painonhallintaan, syömiseen ja liikuntaan.

Ei riitä, että vain seuraillaan. Ilanne-Parikka painottaa yksilöllistä, aktiivista hoitoa. Moni diabeetikko on moniongelmainen ja hyötyisi esimerkiksi psyykkisestä tuesta.

Alle 30-vuotiaat vaarassa

Suomessa 2. tyypin eli aikuistyypin diabetes on oikea epidemia: sitä sairastaa ainakin 300 000 henkilöä. Lisäksi jopa 150 000 saattaa potea tautia tietämättään. Uusia tapauksia todetaan noin 25 000 vuodessa, eniten työikäisillä.

Vaarassa ovat etenkin alle 30-vuotiaina sairastuvat, sillä he kuolevat keskimäärin nuorempina ja saavat enemmän liitännäisvaivoja, kuten silmä- ja munuaisongelmia.

Uusi, tehostettu hoitomalli voisi tuoda lisää terveitä elinvuosia.

– Kakkostyypin diabeteksen hoitotulokset ovat onneksi parantuneet, mutta siihen ei voi tuudittautua. Varsinkin kun aikaisempaa nuoremmat sairastuvat, Ilanne-Parikka toteaa.

Tutkimuksesta ovat kirjoittaneet esimerkiksi Medical Daily ja Mirror.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt