Läpimurto Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkija: ”Valoa tunnelin päässä”

Julkaistu:

Lääkeaine poisti Alzheimerin tautia sairastavilta löytyvän sakan aivoista lähes täydellisesti.

ALZHEIMERIN taudin lääkehoidon kehityksessä on tehty harppaus eteenpäin. Tutkijat pystyivät rokotetutkimuksessa osoittamaan, että vasta-ainelääke poisti Alzheimer-potilaiden aivoista haitallisia amyloidi-proteiini kertymiä lievittäen sairauden etenemistä.

– Tässä tutkimuksessa pystyttiin ensimmäisen kerran osoittamaan lääkkeen vaikutus niin aivoissa kuin muisti- ja ajattelutoiminnoissa, kommentoi dementiatutkija ja neurologi Miia Kivipelto Tukholman Karoliinisesta Instituutista.

Tutkijaryhmä, jonka jäsenistä suurin osa on yhdysvaltalaisesta bioteknologiayrityksestä Biogenista, testasi aducanumab-rokotteen vaikutusta lievää Alzheimerin tautia sairastavilla henkilöillä.

Kolmelle ryhmälle annettiin kerran kuussa vuoden ajan eri annosmäärä lääkettä ja neljännelle ryhmälle annettiin plasebolääkettä.


TULOKSET olivat vaikuttavat. Lääke poisti kaikkien koehenkilöiden aivoista sakkaa, eli aivosolujen välisen kommunikaation vähitellen estävää amyloidiplakkia, jolla on tiedetty olevan yhteys Alzheimerin tautiin. Eniten lääkettä saaneilla sakka katosi lähes täydellisesti.


– Tutkimuksessa osoitettiin näin annosvastevaikutus, eli mitä isompi annos, sitä suurempi teho, sanoo Kivipelto.

Erityisen merkittävää oli, että kuuden kuukauden jälkeen aducanumabia saaneilla henkilöillä muistisairauden eteneminen pysähtyi, toisin kuin plasebolääkettä saaneilla.

– Tämä on positiivisin tulos, mitä viime vuosina on saatu. Tulos on myös odotettu, sillä uusia lääkkeitä ei ole tullut markkinoille yli kymmeneen vuoteen. Tutkimus näyttää valoa tunnelin päässä, mutta liikoja ei voi luvata ennen kuin laajemmat tutkimukset on tehty, muistuttaa Kivipelto.

Tutkimustulos on myös lisätodiste, että amyloidiplakilla on tiivis yhteys muistisairauksiin. Tutkijat eivät vielä ole saavuttaneet yksimielisyyttä Alzheimerin taudin aiheuttajista ja onko amyloidiplakki taudin syy vai seuraus.

– Nämä tulokset antavat mielenkiintoista näyttöä, että uudenlainen lääke taudin hoitoon voi näkyä horisontissa, kommentoi tieteellinen johtaja David Reynolds Britannian Alzheimer-tutkimusjärjestöstä Telegraphille.


JOS aducanumab osoittautuu tehokkaaksi myös laajemmissa kokeissa, uusi lääke voi olla potilaskäytössä muutamien vuosien päästä. Seuraavaksi lääkeainetta testataan kahdessa suuressa kliinisessä tutkimuksessa.


Suomessa on muistiliiton arvion mukaan noin 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 60–70 prosenttia sairastaa Alzheimerin tautia.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolme lääkettä Alzheimerin varhaiseen vaiheeseen ja yksi myöhempään. Niiden toimintateho on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja teho riippuu sairauden vaiheesta.

– Nämä lääkkeet eivät paranna, mutta voivat lievittää oireita ja auttaa potilasta pysymään lievemmällä tasolla pidemmän aikaa, sanoo Kivipelto.


ADUCANUMAB-ROKOTE on suonensisäisesti annettava vasta-ainelääke, jonka pienet proteiinit ikään kuin merkitsevät haitalliset aineet kehossa, jotta immuunipuolustus tietää käydä niiden kimppuun. Tutkijat kehittivät useita vasta-ainelääkkeitä, kunnes löysivät aineen, joka poisti juuri amyloidiplakki-sakkaa aivoista.


Lääke on todennäköisesti tehokkain taudin alkuvaiheessa tai vaiheessa, jossa oireet eivät ole vielä ilmaantuneet, vaikka sakkaa aivoissa onkin. Tärkeää on siis löytää keinoja havaita muistisairaus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tutkijat uskovat, että lääkeannoksen määrää säätelemällä raportoituja sivuoireita, kuten päänsärkyä, voidaan vähentää.

– Vaikka meillä ei vielä tätä lääkettä olekaan, täytyy muistaa, että Alzheimerin tautia voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla ja sitä voi hoitaa olemassa olevilla lääkkeillä. Ravitsemuksen, virikkeisen ympäristön ja liikunnan vaikutuksista on tullut paljon hyvää näyttöä, sanoo Kivipelto.

Lääketutkimuksen tulokset julkaistiin Nature-tiedejulkaisussa.