Vatsa taas kipeänä? Viina on suoliston pahin huligaani

Viljoista saadut vatsanväänteet voivat kieliä suolen läpäisevyyshäiriöstä. Varsinkin humalajuominen vaikuttaa repivän suolen tiiviitä liitoksia.

Viljoille herkkien ei-keliaakikkojen puolustusjärjestelmä alkoi jyllätä, kun heidät altistettiin vehnälle ja gluteenille. Tauko palautti tilanteen normaaliksi.

3.9.2016 15:01

Jos portinvartija ottaa päivätorkut, voi jälki olla ikävää. Samankaltainen tilanne vallitsee suolen läpäisevyyshäiriössä.

Silloin ohutsuolen tiiviit liitokset avautuvat ja päästävät verenkiertoon hyödyllisten aineiden lisäksi kaikkea sellaista, joka sinne ei kuulu, kuten pilkkoutumattomia ruoantähteitä, myrkkyjä, viruksia ja bakteereita.

Kun tunkeilijat lymyävät verenkierrossa, immuunipuolustus siirtyy hälytystilaan ja aloittaa hyökkäyksen. Seurauksena on autoimmuunireaktio, joka voi ilmetä muun muassa vatsakipuina, vatsan turpoamisena ja ripulina.

Toisinaan immuunijärjestelmä erehtyy hyökkäämään kehon omia soluja vastaan. Tämä voi altistaa myös autoimmuunisairauksille, joista tunnetuimpia ovat muun muassa kilpirauhastulehdus, ykköstyypin diabetes, keliakia, astma ja haavainen paksusuolentulehdus.

Mikäli viljat aiheuttavat vatsaoireita mutta ei kärsi keliakiasta, takana saattaa olla heikentynyt suolen seinämä. Tästä vahvoja viitteitä antaa Gut-lehdessä hiljattain julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimus käsitti 160 henkilöä, joista 40 oli terveitä ja 40 keliaakikkoja. Loput 80 tutkimushenkilöä oli valikoitu sillä perusteella, että he kokivat saavansa vatsaoireita vehnästä ja gluteenista ilman, että heillä oli geneettistä alttiutta keliakialle tai sille tyypillistä suoliston kudosta.

Vehnä herkistää terveenkin

Keliakiassa viljojen gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.

Huolimatta keliaakikoilla havaituista laajoista suolivaurioista keliaakikoilla ei havaittu koholla olevaa immuuniaktivaatiota, kun he altistuivat vehnälle ja sen gluteenille. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että keliaakikkojen elimistö pystyy neutraloimaan suolen läpi livahtaneet mikrobit tai niiden osat.

Sen sijaan viljoille herkkien ei-keliaakikkojen immuunijärjestelmä aktivoitui, kun heidät altistettiin vehnälle ja gluteenille. Lisäksi suolen vaurioista ilmoittavat merkkiaineet olivat heillä koholla.

Kun viljaherkät ei-keliaakikot välttivät viljatuotteita kuuden kuukauden ajan, heidän immuuniaktiivisuudesta kuin myös suoliston soluvaurioista kertovien merkkiaineiden tasonsa normalisoituivat.

Tarkkaan ottaen viljoille herkkien suolinukkaa näyttäisi kohtelevan kaltoin ainakin vehnästä löytyvä gluteenin osa, gliadiini.

– Keliakiapotilailla gliadiini näyttäisi olevan sellainen tekijä, joka aiheuttaa nimenomaan heillä lisääntynyttä suoliston läpäisevyyttä, kertoo Helsingin yliopiston biolääketieteen tutkija Richard Forsgård.

Maailmankuulun gastroenterologin Alessio Fasanon ja hänen kollegoidensa viime vuonna julkaistun tutkimuksen perusteella suoliston altistuminen gliadiinille aiheuttaa suolen läpäisevyyttä kaikilla yksilöillä riippumatta siitä, sairastaako keliakiaa vai ei.

Känni on isoin paha

Alkoholi on erityisen paha huligaani suolistossa. Forsgårdin mukaan suolen läpäisevyyteen vaikuttavista aineista ehkä vahvinta näyttöä vaikuttaisi olevan nimenomaan alkoholista ja tarkemmin ottaen sen aineenvaihdunnallisesta tuotteesta, asetaldehydista.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että alkoholinkäyttöön liittyvien maksasairauksien taustalla yhtenä tekijänä voi olla suoliston lisääntynyt läpäisevyys.

Varsinkin kännäämisellä on taipumus laittaa suolen seinät koville. Plos One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että yksikin humalahakuinen juominen nosti koehenkilöillä selvästi veren seerumin endoksiinitasoja, mikä viestii suolen läpäisevyydestä. Endotoksiinit ovat eräiden bakteerien sisältämiä myrkkyaineita.

Turun yliopiston tutkijat ovat tuoreeltaan julkaisseet ylipainoisilla raskaana olevilla naisilla tehdyn tutkimuksen, jossa he vertailivat suoliston mikrobiston ja ruokavalion vaikutusta seerumin tsonuliini-proteiinin pitoisuuteen. Runsas tsonuliinin määrä on yhdistetty läpäisevään suoleen.

Tutkimusryhmän osalta ilmeni, että omega-3-rasvahappojen, kuitujen sekä tiettyjen vitamiinien ja mineraalien saanti oli suurempaa alhaisen tsonuliinipitoisuuden ryhmässä.

Suolen läpäisevyyttä voi mitata testillä, jossa nautitaan kahta sokeria: laktuloosia ja mannitolia. Nämä sokerit eivät hajoa ohutsuolessa. Mikäli näitä sokereita havaitaan poikkeuksellisen paljon virtsassa, voidaan päätellä, että taustalla on ohutsuolen lisääntynyt läpäisevyys tai imeytymishäiriöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?