Ravitsemusprofessori HS:lle: Aamupalan laiminlyönti ei haittaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Ravitsemusprofessori HS:lle: Aamupalan laiminlyönti ei haittaa

Mikael Fogelholmin mukaan syömisessä on hyvä pitää joku rytmi, mutta aamusta sen ei ole pakko alkaa.

Aamupalan nauttiminen ei ole aineenvaihdunnan kannalta oleellista.­

29.8.2016 5:24

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan aamiaisen hyödyistä tai sen laiminlyönnin haitoista ei ole olemassa kiistatonta tieteellistä tietoa.

Vaikka aamiaisen positiivisista vaikutuksista on näyttöä useistakin tutkimuksista, näytöt perustuvat havainnoiviin tutkimuksiin. Niistä on vaikea sulkea pois tuloksia sekoittavia tekijöitä, kuten elintapoja, kertoo Helsingin Sanomat.

Tämä tarkoittaa sitä, että aamiainen saattaa vain sattua olemaan sellaisten ihmisten rutiini, joilla on muutenkin terveet elämäntavat. Aineenvaihdunnallisesti ihmisruumis ei aamupalaa tarvitse, ja aamupalan ravintoaineet eivät aamulla edes ehdi hyötykäyttöön.

– Syömisessä kannattaa pitää jokin rytmi, mutta mikään ei oikein perustele, että sen pitäisi alkaa aamuvarhaisella, Fagelholm kertoo HS:lle.

HS:n mukaan aamiaisen nimiin vannovat perustelevat valintaansa usein paremmalla jaksamisella tai sillä, että syömättömyys kostautuisi päivän mittaan ahmimisella. Brittiläisessä Bathin yliopistossa tehty koe kuitenkin osoitti, että aamupalan syövillä päivän kokonaisenergiansaanti kasvoi suuremmaksi kuin syömättä jättäneillä.

Fogelholm kertoo HS:lle suosittelevansa aamiaisen nauttimista, mutta eri syistä kuin yleensä on tapana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?