Holtittomalle humalakäyttäytymiselle altistavalla ”rähinägeenillä” yllättävä terveysvaikutus – Tutkijat: saattaa madaltaa diabetesriskiä

Julkaistu:

diabetes
Suomalaistutkijoiden löytämällä ”rähinägeenillä” on merkittävä terveydellinen vaikutus: yhdessä matalan testosteronitason kanssa se saattaa pitää hoikkana ja suojata diabetekselta.
Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan holtittomalle humalakäyttäytymiselle altistava geenimutaatio saattaa suojata ylipainoisuudelta ja aikuisiän diabetekselta.

Psykiatrian erikoislääkäri Roope Tikkasen johdolla tehty selvitys on jatkumoa tutkimukselle, jossa havaittiin peräti 100 000 suomalaisen kantavan geenimutaatiota, joka altistaa erityisen impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen humalassa. Geeni on Tikkasen mukaan periytyvä, ja on hyvin todennäköistä sen olevan vain suomalaisille tyypillinen ominaisuus.

Tulokset osoittavat, että serotoniini 2B -reseptorin pistemutaatio, eli niin sanottu ”rähinägeeni”, yhdistettynä alhaiseen testosteronitasoon saattaa suojata ylipainolta ja insuliiniresistenssiltä, eli luontaisen insuliinin vaikutuksen heikkenemiseltä.

Geenimutaation kantajilla painoindeksi on alhaisempi ja insuliiniherkkyys korkeampi kuin henkilöillä, joilla kyseistä geenimutaatiota ei ole.

Matala testosteronitaso altistaa tavallisesti aineenvaihduntahäiriöille. Geenimutaation kantajilla tilanne on kuitenkin päinvastainen: matala testosteronitaso lisää insuliiniherkkyyttä, eli riski sairastua diabetekseen pienenee.

– Emme vielä tiedä mekanismia, mutta näin se tekee. Jostain tuntemattomasta syystä normaali ilmiö kääntyy päälaelleen, Tikkanen kertoo IS:lle.

Geenin tehtävästä ei vielä tiedetä kovinkaan paljon, mutta sen toiminta saattaa liittyä impulsiivisuuteen, joka on useita mielenterveyshäiriötä yhdistävä piirre. Tutkijat arvelevat, että mutaation ja testosteronin yhteisvaikutus on ollut hyödyksi jääkauden jälkeisessä viileässä ja niukkaravinteisessa ympäristössä miehille, joilla on korkea testosteronitaso. He ovat vaikutuksen vuoksi pärjänneet muita pienemmällä energiamäärällä. Korkean testosteronitason aiheuttama aggressio on puolestaan todennäköisesti avittanut kamppailua ruoasta, Tikkanen arvelee.

Alhaisen testosteronitason omaavat mutaation kantajat saattavat olla muita paremmin suojassa ylipainoon liittyviltä aineenvaihduntasairauksilta.

– Voidaan olettaa, että vaikutus näkyy erityisen hyvin geenimutaatiota kantavilla naisilla, joilla on luonnostaan selvästi alhaisemmat testosteronitasot miehiin verrattuna, Tikkanen sanoo IS:lle.

– Tutkimustulos korostaa suomalaisen diabetestutkimuksen tärkeyttä, hän painottaa.

Tikkasen mukaan tutkijoilla heräsi epäilys geenimutaation ja testosteronin yhteisvaikutuksesta insuliiniresistanssiin ruotsalaisen Lundin yliopiston vastaavankaltaisten tutkimustulosten perusteella.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 98 suomalaismiehen insuliiniherkkyyttä, beetasolujen aktiivisuutta ja painoindeksiä. Tulokset ovat suuntaa antavia. Seuraavaksi tutkijat aikovat kartoittaa asiaa laajemmin ja selvittää, kunka suuri merkitys tiedoilla kansanterveydellisesti.

Tutkimus on julkaistu tuoreessa Journal of Psychiatric Research -lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt