Tutkimus varoittaa: Aurinkovoide ei välttämättä suojaakaan ihosyövältä

Tutkijat kehottavat kuitenkin yhä suojautumaan auringolta ja käyttämään aurinkovoidetta, sillä tutkimusnäyttö on toistaiseksi hyvin vähäistä.

9.8.2016 12:30

AURINKOVOITEEN käyttö ei välttämättä pienennäkään riskiä sairastua ihosyöpään, tutkijat varoittavat.

Tohtorit Ingrid Arevalo-Rodriguez ja Guillermo Sanchez pyrkivät tekemään yhteenvetoa siitä, kuinka paljon tiedämme jo aurinkosuojien vaikutuksesta ihosyöpäriskiin ja julkaisivat katselmuksensa aiheesta Cochrane-sivustolla.

He keskittyivät tutkimaan tyvisolusyöpää ja ihon levyepiteelisyöpää, mutta rajasivat melanooman tarkastelunsa ulkopuolelle. Tutkimusryhmä halusi perehtyä kokeisiin, joissa satunnaiset ihmiset käyttivät aurinkovoidetta tai muuta suojaa, mutta löysivät vain yhden tutkimuksen, joka vastasi heidän kriteereitään.

Kyseisessä Australiassa toteutetussa tutkimuksessa seurattiin noin 1 600 ihmistä 4,5 vuoden ajan. Merkittävää eroa uusien ihosyöpätapauksien määrissä ei muodostunut sen mukaan, olivatko ihmiset käyttäneet aurinkovoidetta vain ajoittain tai päivittäin.

TUTKIJOIDEN mukaan seurantajakso ei kuitenkaan välttämättä ole ollut riittävän pitkä, joten laadukkaampaa tutkimusta aiheesta tarvitaan. Bogotalaisen Colombian yliopiston tutkijoiden mukaan aurinkovoidetta tulisikin käyttää jatkossakin.

Esplanadin puistossa Helsingissä auringonpaisteesta nautiskelleet Saara Laiho (oik.) ja Veera Holappa aikovat käyttää aurinkovoidetta jatkossakin.–Ei voidetta ole ehkä pitänyt kovin varmana suojana syöpää vastaan tähänkään asti, vaan ajatus on ollut suojautua palamiselta. Jos palaa, voi syöpä tulla, naiset arvioivat.

– Puutetta laadukkaasta, kokeellisesta näytöstä ei pitäisi rinnastaa todisteena siitä, että tällaiset toimet ovat tehottomia. On tärkeää, etteivät ihmiset lopeta ihonsa suojaamista ennen kuin laadukkaampia todisteita tulee ilmi, Arevalo-Rodriguez ja Sanchez korostavat uutistoimisto Reutersille.

DERMATOLOGI Laura Ferris Pittsburghin yliopistosta ei osallistunut tutkimuksen tekemiseen, mutta toteaa, että aurinkovoiteiden tehoa ihosyövän torjunnassa on hyvin hankalaa mitata erityisesti siksi, ettei se ole hänen mukaansa eettistä.

– Yhtä joukkoa ei voida esimerkiksi määrätä olemaan varjossa ja käyttämään hattua ja aurinkovoidetta, kun toinen ryhmä istuisi suorassa auringonpaisteessa ja pidättäytyisi aurinkovoiteen käytöstä, hän perustelee kantaansa.

– Todisteiden puute ei tarkoita sitä, että aurinkovoiteen käytöllä ei olisi vaikutusta ihosyöpäriskiin.

MYÖS Itä-Suomen yliopiston professori Ilkka Harvima sanoo törmänneensä väitteisiin siitä, ettei aurinkovoiteiden käyttö ehkäise riskiä sairastua ihosyöpään.

– En todellakaan uskaltaisi antaa kommenttia, etteivät voiteet auta taistelussa ihosyöpää vastaan, hän toteaa.

– Elinsiirtopotilaiden kanssa on saatu ihan päinvastaisia tuloksia. Kun on suojautunut, ihosyöpää on ollut vähemmän.

Professori Ilkka Harvima muistuttaa, että aurinkovoiteessa on oltava UVB-suojan lisäksi myös UVA-suoja.

Harvima toteaa, että jotkut aurinkovoiteen käyttöön liittyvät seikat voivat saada tilanteen vaikuttamaan siltä, etteivät voiteet suojaa ihosyövältä. Professori kuitenkin korostaa, että voidetta käytetään vain täydentävänä suojana.

– Auringolta suojaudutaan ensisijaisesti vaatetuksella ja voidetta käytetään alueilla, joita ei vaatetuksella voi peittää.

UVB-SÄTEET polttavat, mutta aurinkovoiteessa on oltava myös UVA-suoja.

– Tilanne oli ennen se, että suojauduttiin polttavilta UVB-säteiltä, mutta saatiin yliannostus UVA-säteitä, Harvima valottaa.

Voidetta on levitettävä iholle runsaasti. Sekin vaikuttaa, miten voide levitetään.

– Jos sitä käytetään nuukasti, on suojavaikutus selvästi pienempi kuin on luvattu. Voidetta levitetään tietylle alueelle kerrallaan, mutta välille voi jäädä raja-alueita, joilla voidetta ei ole riittävästi.

Mahdollista on myös , ettei aurinkovoide kestäkään riittävän hyvin hikoilun ja uimaveden vaikutusta, jolloin voide huuhtoutuu liian helposti iholta pois.

Katso videolta, mitä aurinkovoiteen pakkausmerkinnät tarkoittavat.

SYÖPÄJÄRJESTÖJEN ylilääkäri Riikka Huovinen muistutti kesäkuussa, että aurinkovoiteet suojaavat ihoa palamiselta, mutta eivät melanoomalta.

Harvima puolestaan muistuttaa nyt, että vaikka UV-säteily on melanooman taustalla, niin näin ei ole aina. Jotkut muut ihosyöpätyypit ovat taas nimenomaan UV-säteilyn aiheuttamia.

– Esimerkiksi aurinkokeratoosipotilaita on nyt valtavasti, ja jo nimi kertoo, että taustalla on auringosta saatava UV-säteily. Myös tyvisolusyöpä kehittyy, kun iho kärvähtää silloin tällöin.

Monesti voiteiden kanssa tuudittaudutaan myös turvallisuuden tunteeseen ja otetaan iso annos aurinkoa.

– Jos iho normaalisti palaa 10 minuutissa, on esimerkiksi suojakertoimella 15 vastaava aika 15 kertaa 10 minuuttia.

Professori korostaa, että turvallista aikaa oleilla auringossa on mahdotonta määritellä, koska ihmisten ihotyypit poikkeavat merkittävästi toisistaan, ja jotkut lääkkeet voivat reagoida UV-säteiden kanssa. Yleispätevä ohje kuitenkin on, että keskipäivän aurinkoa pitäisi välttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?