Kuinka usein suihkussa pitää käydä? – Todella moni tekee saman virheen

Useat hygienia-asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että suihkussa käyminen liian usein ei ole hyväksi terveydelle.

6.8.2016 16:37

Kuinka usein suihkussa tulisi käydä? Ihmisten suihkutottumukset vaihtelevat suuresti: kun toiset pitävät tarpeellisena pitkää ja kuumaa suihkua jopa useamman kerran päivässä, riittää toisille lyhyt pyrähdys muutaman kerran viikossa.

Mutta kuinka usein suihkussa käyminen on oikeasti tarpeen? Pitääkö paikkansa, että päivittäinen suihkussa käyminen on tarpeen hyvän hygieniatason ylläpitämiseksi ja sairauksien välttämiseksi?

Brittilehti The Independent kertoo viime vuonna tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan neljä viidestä naisesta käy suihkussa harvemmin kuin kerran päivässä. Kolmasosa sanoo pärjäävänsä kolmekin päivää ilman suihkua.

Australialaisen The Sydney Heraldin mukaan 29 prosenttia ausseista taas ottaa suihkun kahdesti päivässä ja yhdeksän prosenttia jopa kolmesti joka päivä. Kiinassa puolelle väestöstä taas riittää kaksi suihkukertaa viikossa.

Lehden haastattelema dermatologian apulaisprofessori Stephen Shumack sanoo päivittäistä suihkua kaipaavien peseytyvän liian usein. Lisäksi suihkussa ollaan usein liian pitkään ja peseytymiseen käytetään liian lämmintä vettä: hän suosittelee pitkän ja höyryävän suihkusession sijaan parin minuutin pesua haaleassa vedessä.

– Istumatyötä tekevälle riittää suihku yhdesti, kahdesti tai kolmesti viikossa, varsinkin talvella, Schumack sanoo.

Myös tartuntatautien asiantuntija Elaine Larson Columbian yliopiston sairaanhoitajakoulusta kertoo amerikkalaisen Time -aikakauslehden haastattelussa, että puhtauden kannalta monet käyvät suihkussa liian usein.

– Suihkussa käydään lähinnä esteettisistä syistä. Ihmiset kuvittelevat käyvänsä suihkussa pysyäkseen puhtaina, mutta bakteriologisesti katsottuna näin ei tapahdu, Larson sanoo.

Larsonin mukaan käsien peseminen riittävän usein on tehokkaampi keino pitää pöpöt loitolla. Hänen tekemänsä tutkimukset myös osoittavat, että myynnissä olevat antibakteeriset pesuaineet eivät ole tässä perinteistä saippuaa tehokkaampia.

Liika suihkussa käyminen ja hankaaminen voi sen sijaan kuivattaa ihoa ja kohottaa erilaisten terveysongelmien riskiä, etenkin vanhemmilla ihmisillä, joilla iho on luonnostaan ohuempi ja kuivempi.

Muut Timen haastattelemat asiantuntijat ovat samaa mieltä.

– Mielestäni ihmiset peseytyvät liian usein, sanoo dermatologian apulaisprofessori C. Brandon Mitchell George Washington -yliopistosta. Myös hän kehottaa luopumaan antibakteerisista pesuaineista, jotka haittaavat ihon oman immuunijärjestelmän toimintaa.

Hän kehottaa päivittäisestä suihkusta pitäviä olemaan saippuoimatta jokaisella suihkukerralla koko kehoa ja keskittymään päivittäin ainoastaan kainaloihin, alapäähän ja takapuoleen. Hiusten shampoopesua ei Mitchellin mukaan tarvitse tehdä kuin muutaman kerran viikossa, vaikka kärsisikin hilseestä tai muista päänahan ongelmista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?