Punkkikausi pahimmillaan – tutkija ötököiden kantamista uusista bakteereista: ”Epäselvää, mitä aiheuttavat ihmiselle”

Borrelia-bakteerin lisäksi Suomen punkeista on löydetty myös anaplasmaa ja riketsiaa.

Punkki on jokakesäinen riesa. Borrelia-bakteerin lisäksi Suomen punkit kantavat muitakin taudinaiheuttajia.

3.8.2016 9:47

Marjastajien ja muiden luonnossa liikkujien jokakesäisen riesan – puutiaisen – on havaittu kantavan Suomessa tutun borrelian lisäksi myös vähemmän tutkittuja, mahdollisesti vaarallisia bakteerja.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo Ilta-Sanomille, että kiivain punkkikausi on nyt käynnistymässä.

– Näin asia tilastollisesti on. Eniten punkkien aiheuttamia tartuntoja rekisteröidään elo-syyskuulla, hän sanoo.

Vapalahden mukaan puutiaisten levinneisyyden pohjoisraja on aina kulkenut Suomen kohdalla.

Hän kuitenkin toteaa, että ilmastonmuutoksen myötä puutiainen on levinnyt myös entistä pohjoisemmaksi ja samalla sen kanta on runsastunut.

Puutiaiset kulkeutuvat pohjoisemmaksi etenkin muuttolintujen ja muiden eläinten mukana.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa juuri sillä kohtaa missä ollaan esiintyvyyden rajoilla. Samanlaista dokumentaatiota on tehty Arkangelin alueelta ja Ruotsista. Prosessi varmasti jatkuu vielä.

Huonosti tunnettuja bakteereja

Samalla Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet Suomesta vähemmän tutkittuja, punkkien aiheuttamia tauteja anaplasmaa ja riketsiaa. Lisäksi Vapalahti kertoo täällä tavatun borrelia miyamotoi -bakteeria, joka on hieman eri tyyppinen kuin aiemmin tutut borreliat.

Vapalahti uskoo, että tarkemmissa tutkimuksissa näiden bakteerien aiheuttamia infektioita tulee varmasti esiin myös ihmisillä yhä enemmän.

– Nämä mikrobit eivät ole mitenkään uusia, vaan niitä kyllä tiedetään olevan puutiaisissa ja niitä on havaittu myös Suomessa. Kyseisiä mikrobeja on kaikkialla Euroopassa, missä myös on puutiaisia, professori sanoo.

”Epäselvää, mitä aiheuttavat ihmisille”

Vapalahden mukaan punkkien kantamien mikrobien aiheuttamaa tautikirjoa tunnetaan vielä hiukan puutteellisesti.

Esimerkiksi anaplasma aiheuttaa tyypillisesti kuumetauteja. Suomessa sitä on kuvattu 1960-luvulla naudan laidunkuumeen aiheuttajana, jonka lisäksi sitä on todettu kissoilla ja koirilla.

Moni riketsialaji taas on kuuluisa taudinaiheuttaja, joka aiheuttaa useita pilkkukuumeeksi sanottuja tauteja. Esimerkkinä Vapalahti mainitsee Yhdysvalloissa tavatun, hyvinkin vaarallisen Kalliovuorten pilkkukuumeen.

Suomessa on myös diagnosoitu Afrikan matkailijoilla ollutta Afrikan pilkkukuumetta, jota aiheuttaa Rickettsiae africae -bakteeri.

– On vielä epäselvää mitä nämä Suomen punkeista löytyvät riketsialajit aiheuttavat ihmisille. On myös mahdollista, etteivät oikein mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?