Auttaako helppo vesipulloniksi ampiaisen pistoon? – Lääkäri: ”Voisin itsekin kokeilla”

Sosiaalisessa mediassa leviävän vesipulloniksin väitetään lievittävän ampiaisen pistosta seuraavaa kipua jo kolmessa minuutissa. Niksin kerrotaan perustuvan kemiaan.

Sosiaalisessa mediassa leviää yksinkertainen niksi ampiaisenpiston hoitoon.

29.7.2016 18:18

Kiukkuiset ampiaiset ovat nousseet viikon puheenaiheeksi. Ampiaiset ovat muun muassa vallanneet uimarannan Nurmijärvellä ja yksi henkilö on joutunut Seinäjoen Asuntomessuilta sairaalahoitoon saatuaan pistoksen.

Ampiaisen pisto ja sen myrkky voivat aiheuttaa kenelle tahansa kipeän paukaman. Ampiaiskeskustelun käydessä kuumana, on sosiaalisessa mediassa levinnyt yksinkertainen niksi pistoksen hoitoon.

Niksin mukaan kipu lakkaa noin kolmessa minuutissa, kun pistokohtaa painetaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetyllä pullolla niin, että pullon suu on pistokohdan ympärillä. Pulloa neuvotaan pitämään paikallaan niin, ettei vesi pääse valumaan pois.

MYRKYN sanotaan imeytyvän pois viidessä minuutissa. Kikan toimivuutta perustellaan kemialla, eli väkevämmän nesteen imeytymisellä miedompaan.

Nesteeksi kelpaa vain vesi, ja tehon sanotaan olevan sitä parempi, mitä nopeammin pullon saa pistokohtaan.

– En olekaan vielä tällaiseen niksiin törmännyt. Haittaa siitä tuskin on, ja voisin itsekin kokeilla. Se on kuitenkin jo toinen kysymys, onko siitä hyötyä, Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni arvioi.

Vänni sanoo, ettei yhdestä ampiaisen pistoksesta ole syytä mennä paniikkiin, jos on perusterve, eikä allergiaa ole. Hän suosittelee pistoksen hoitoon antihistamiinia, kortisonivoidetta, lepoa sekä tarvittaessa särkylääkettä.

– Kylmä vesikin auttaa kyllä ensioireisiin, sillä se viilentää ja poistaa turvotusta. Epäilen kuitenkin sitä, että myrkky poistuisi kudoksista veden avulla, hän palaa vielä vesipulloniksiin.

Hän kuitenkin muistuttaa, että ihmiset reagoivat pistoksiin hyvin eri tavalla.

SUOMESSA onkin jopa tuhansia ihmisiä, jotka ovat allergisia pistoksille. Pahimmillaan ampiaisen pistos voikin olla jopa hengenvaarallinen. Allergisille hän ei missään tapauksessa suosittele vesipulloniksejä, vaan mieluummin adrenaliinikynää ja lääkärikäyntiä.

– Allergisille voimakkaat oireet tulevat tavallisesti nopeasti, mutta jos on epävarma, kannattaa soittaa ensin terveyskeskukseen. Jos taas huulet tai kieli turpoavat ja on hengitystieoireita, kannattaa soittaa hätänumeroon, jos kyytiä ei ole tai sairaalaan on pitkä matka. Itse ei kannata lähteä ajamaan.

Lääkäriin Vänni kehottaa hakeutumaan myös siinä tapauksessa, jos pistoksia tulee yhdellä kertaa useampia.

– Reaktio voi vaihdella myös sen mukaan, mihin ampiainen pistää. Reaktio voi olla voimakkaampi ja lääkäriin kannattaa hakeutua, jos pistos on kasvojen alueella, suussa tai huulessa. Myös lasten ja raskaana olevien osalta tilannetta kannattaa seurata tarkemmin.

Oletko keksinyt niksin, jolla olet saanut ampiaiset karkotettua pihapiiristäsi? Kerro vinkkisi kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?