Raju reaktio toisesta ampiaisenpistosta voi yllättää: ”Voi viedä jalat alta”

Julkaistu:


AMPIAISET ovat kesän loppupuoliskolla kaikkein aktiivisimmillaan. Suurimmalle osalle ampiaisen tai mehiläisen pistokset eivät aiheuta huolta, mutta pistiäisallerginen voi olla jopa hengenvaarassa.
Allergia- ja astmaliiton mukaan Suomen väestöstä noin kaksi prosenttia on allergisia pistiäisille, joihin myös ampiaiset kuuluvat. Näistä tuhansista allergisista osa voi olla tietämättään herkistynyt pistoille, joten allerginen reaktio saattaa tulla yllätyksenä.

Ampiaisen pisto ja sen myrkky voivat aiheuttaa kenelle tahansa aristavan tai kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa oireet ovat voimakkaammat.


TAMPEREEN yliopistollisen sairaalan päivystyksen vastuualuejohtaja Tuuli Löfgren kertoo, että allerginen reaktio tulee yleensä vasta toisella pistokerralla. Ampiaisen pistolle on nimittäin täytynyt kerran herkistyä. Useat joutuvat vain harvoin pistetyksi, ja siksi vakavaa reaktiota ei välttämättä osata odottaa.

Allergisille voi tulla pistosta niin kutsuttu anafylaktinen reaktio, johon voi liittyä esimerkiksi kihelmöintiä ja pahoinvointia.

– Reaktio voi viedä viedä jalat alta, Löfgren toteaa.

Allergiset kantavat usein mukanaan adrenaliini-injektoria, jota kannattaa käyttää heti. Jos tietää olevansa allerginen, injektori kannattaa pitää mukana myös talvella ulkomailla. Maasto-olosuhteissa adrenaliinin voi yrittää saada liikkeelle vaikka lääkkeitä ei olisikaan mukana. Yksi keino tähän on kylmän veden heittäminen naamalle.


VAIKKA ei tietäisikään olevansa allerginen, kannattaa hoitoon lähtemistä harkita Löfgrenin mukaan silloin, jos piston jälkeen tulee selvästi huonovointisuutta, hikoilua tai heikotusta. Oireet voivat olla tavallista vahvempia silloin, kun pistos on kasvojen tai kaulan alueella, tai jos pistoja on useampia.

– Jos ampiainen pistää, kannattaa tunnustella omaa vointiaan, eikä lähteä yksin esimerkiksi marjametsään tai uimaan. Ensimmäisen puolen tunnin ja tunnin jälkeen vakavampia reaktioita tuskin enää tulee, kertoo Löfgren.


EI-ALLERGISILLE tulee Löfgrenin mukaan harvoin tarvetta lähteä päivystykseen ampiaisen pistosta, ja moni osaakin hoitaa niitä kotona. Pistokohdassa voi pitää jotain kylmää tai siihen voi levittää hydrokortisonivoidetta.

– Joillain oireet voivat hävitä tunnissa, joillain vuorokaudessa, Löfgren sanoo.

Piston saaneen kannattaa levätä viileässä. Paahtava aurinko, sauna ja fyysinen rasitus voivat pahentaa oireita.
Matti Riitakorpi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt